Koffiekopje beïnvloedt smaak van koffie


De kleur van een koffiekopje heeft invloed op de smaak van koffie. Koffie bijvoorbeeld te bitter? Giet dan je koffie over in een blauw kopje, blauw leidt namelijk tot een zoetere smaak.

Wetenschappers van de Federation University Australia en de Universiteit van Oxford hebben dit aangetoond. Zij deden een studie naar de invloed van de kleur van het kopie waarin je je koffie drinkt op de smaak van het warme drankje. Blauw leidt tot een zoetere smaak van de koffie en wit maakt het juist weer extra bitter.

De wetenschappers zijn het onderzoek gestart na melding van een barista, die aangaf dat klanten zijn koffie in witte kopjes te bitter vonden. Als je koffie te bitter is, hoef je geen extra suiker toe te voegen voor een zoetere smaak. Giet je koffie over in een blauw kopje en de koffie smaakt echt minder bitter.

Het onderzoek werd gedaan door 36 te trakteren op koffie in drie verschillende kleuren kopjes: een blauwe, een transparante en een wit exemplaar. Het experiment wees uit dat de sterke smaak van koffie het meest tot uiting komt in een wit kopje. De personen die koffie uit een blauwe kop dronken gaven aan dat de koffie zoet smaakte. De onderzoekers vermoeden dat mensen de bruine kleur van koffie associëren met een bittere smaak. En doordat wit sterk contrasteert met bruin kan de bittere smaak intens worden ervaren.

Kleur koffiekopjes belangrijk

De kleur van een koffiekopje is dus wel degelijk belangrijk voor de smaak en niet alleen voor een mooi uiterlijk. Deze studie heeft aangetoond dat de kleur van een mok het aroma van de koffie beïnvloedt. Voor eigenaren van koffiebars dus belangrijk om de kleur van de kopjes zorgvuldig te kiezen. De juiste kleur kan het verschil zijn tussen een eenmalige klant en mensen die terugkomen in de koffiebar.


Bron: GVA.be