Koffie App


Veel mensen drinken heel wat kopjes koffie per dag, op kantoor en/of thuis, zonder hier goed over na te denken. Volgens onderzoekers van de Penn State University is dat een risico. Teveel koffie met cafeïne consumeren kan leiden tot nervositeit, slaapproblemen en ook misselijkheid. Maar koffie heeft als voordeel dat je er wakker door blijft.


Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen het wel en niet drinken van een kopje koffie, zodat je geen overdosis cafeïne tot je neemt. Je zal dus moeten zoeken naar het goede moment dat de voordelen de nadelen hebben ingehaald. Dit betekent dat je lichaam de vorige kop koffie al heeft verwerkt en een nieuwe dosis koffie weer aankan.


De onderzoekers van de Penn State University hebben een app ontwikkelt die je drinkgedrag bijhoudt. Zo hoef je zelf niet te piekeren over wanneer je het nieuwe kopje koffie kunt drinken. De app laat namelijk zien wanneer het weer ‘veilig’ is om een kop koffie te nemen en daarna laat het zien hoe je door de loop der tijd beïnvloed wordt door dat kopje koffie.


Onderzoeker Frank Ritter geeft aan: “Veel mensen begrijpen niet hoe het cafeïneniveau in hun bloed stijgt en hoe het weer daalt. Het is belangrijk om te begrijpen welke effecten cafeïne op deze verschillende niveaus kan hebben.” Een kop koffie kan voor directe alertheid zorgen, maar er ook voor zorgen dat je uren laten niet kunt slapen.


De onderzoeker hebben hun informatie uit meerdere onderzoeken gehaald die over de invloed van cafeïne gaan om zo de app te kunnen ontwikkelen. Het resultaat uit die studies is dat je bijvoorbeeld ontzettend alert bent met 200 tot 400 milligram cafeïne in je bloed. Maar om lekker te kunnen slapen, moet je maximaal 100 milligram cafeïne in je bloed hebben.


Volgens Ritter is de app voor perfect geschikt voor mensen met onregelmatige werktijden. “Als zij teveel koffie drinken tijdens een dienst dan kunnen ze daarna moeite hebben om in slaap te komen. Dus de volgende dag drinken ze nog meer koffie (om wakker te blijven, red.) en hebben ze nog meer moeite om daarna te slapen.” Met de app kan die vicieuze cirkel worden doorbroken.


De app werkt heel simpel. Je geeft aan wanneer je koffie wilt gaan drinken of gedronken hebt en hoeveel. Ook de snelheid van het drinken moet worden aangegeven. De mooie statistieken die de app dan laat zien helpen je om je cafeïne opname binnen de perken te houden.


De app is gratis en te geschikt voor de iPad, iPhone en iPod Touch. Hij is te vinden in de App Store onder Caffeine Zone.


Bron: scientias.nl