Jonge medewerkers hebben moeite om de werkdag door te komen zonder een flinke shot cafeïne


Bezuinigen op koffie is slecht voor de productiviteit volgens een Amerikaans onderzoek. En helemaal jonge werknemers zeggen minder te presteren zonder cafeïne. Koffie is dus voor hun erg belangrijk.


Uit dit Amerikaanse onderzoek naar de productiviteit door de cafeïne in koffie kwamen opvallende conclusies. Om de dag door te kunnen komen heeft 62% van de koffiedrinkers ten minste twee koppen koffie nodig en voor maar liefst 28% is drie koppen koffie het minimum. Daarnaast gaf bijna de helft van alle werknemers aan minder productief te zijn zonder koffie. Vrouwen zijn nog iets ergers dan mannen. Zij hebben een bovengemiddelde behoefte aan cafeïne, maar liefst 47% kan niet zonder cafeïne. Maar jonge medewerkers spannen de kroon. Maar liefst 62% van de 18-24 jarigen zegt zelfs minder te presteren zonder koffie.


Koffie op kantoor kost dagen

Koffie mag dan volgens dit Amerikaanse onderzoek goed voor de productiviteit zijn, Britse onderzoekers plaatsen daar wel kanttekeningen bij. Volgens een eerder verschenen Brits onderzoek besteden werknemers gemiddeld een halfuur per dag aan het ‘opstarten’ onder het genot van een kop koffie. En als je al deze halfuurtjes bij elkaar optelt, dan komt dat neer op zestien werkdagen per jaar.


Afschaffen van gratis koffie op kantoor

Er zijn ook eerdere onderzoeken gehouden naar de waarde die medewerkers hechten aan koffie op kantoor. Het bleek dat het merendeel van de werknemers bleek best bereid afstand te kunnen nemen van gratis koffie, maar dan moest er wel iets tegenover staan. Bijvoorbeeld 58% van de werknemers zei in 2011 dat ze gratis koffie best wilden opofferen voor het recht om zelf een telefoon van de zaak te mogen kiezen.


Bron: Intermediair