Dat je van een kop koffie in de ochtend een boost krijgt, is algemeen bekend. Maar er is nog meer… Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat cafeïne goed is voor je humeur en je fitter en alerter maakt.
Volgens Monicque Lorist, hoofddocent aan de Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen bestaan er veel misvattingen over koffie.
Cafeïne heeft bijvoorbeeld een gunstig effect op concentratie of mogelijk het risico op het ontstaan van Alzheimer verlaagt. Het Voorlichtingsbureau voor Koffie en Gezondheid doet veelvuldig wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen koffie, cafeïne en de werking van de hersenen. En er zijn al veel positieve zaken bekend…
Met koffie voel je je fijn De geur van verse koffie, daar wordt je toch meteen blij van… En het is ook wetenschappelijk bewezen: koffie heeft een positief effect op je stemming. Een kop koffie zorgt ervoor dat je een verbeterd humeur.
Scherpte en alertheid Cafeine geeft je mentale energie. Zeker bij slaapgebrek, vermoeidheid of langdurige geestelijke vermoeidheid geeft een kop koffie weer een energieboost. Bij ouderen lijkt koffie zelfs een positief effect te hebben op de geheugenprestaties. Er zijn zelfs verscheidene onderzoeken die aantonen dat de prestaties van de hersenen van oudere koffiedrinkers hoger zijn dan leeftijdsgenoten die geen tot weinig koffie drinken.
Langer uithoudingsvermogen Koffie helpt je om je aandacht erbij te houden na een slapeloze nacht, een lange autorit etc. koffie helpt in dat soort situaties zelfs beter dan een kort dutje. Koffie zorgt zelfs voor een toename van je uithoudingsvermogen. Volgens het Europese agentschap voor voedselveiligheid (EFSA) is er voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan om met zekerheid te zeggen dat cafeïne helpt om de alertheid en de concentratie te verhogen.
Bron: Culinair.net