Mythe dat koffieconsumptie leidt tot uitdroging ontkrachtigd


Nieuw onderzoek, vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, toont aan dat koffieconsumptie bijdraagt aan de vochtbalans in je lichaam. Net zoals water. En dus kloppen eerdere onderzoeken of mythes die aangaven dat consumptie van koffie zou kunnen leiden tot uitdroging niet.


De veronderstelling dat koffie en andere cafeïnehoudende dranken zouden kunnen leiden tot uitdroging vindt zijn oorsprong in een studie van bijna 100 jaar geleden, uit 1928. In een studie uit die tijd zijn de effecten van cafeïne als vochtafdrijvend middel onderzocht, met een positief resultaat. Toch zijn er de afgelopen jaar slechts 2 studies geweest naar de effecten van koffie op de vochtbalans. En die hadden ook nog eens tegenstrijdige resultaten.


Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Birmingham, School of Sport en Exercise Sciences. Zij vergeleken de effecten van koffieconsumptie met die van gelijke hoeveelheden water. Met als doel om erachter te komen of regelmatige consumptie van koffie, uiteraard onder normale leefomstandigheden, schadelijk is voor je vochtbalans.


Koffie en je vochtbalans

De conclusie van het onderzoek is het drinken van normale hoeveelheden koffie per dag op geen enkele wijze kan leiden tot uitdroging.


In het nieuwe onderzoek wordt het effect op de vochtbalans en vochthuishouding van consumptie van zwarte koffie vergeleken met gelijke hoeveelheden water. Alleen bij vijftig mannelijke deelnemers omdat bij vrouwen er mogelijkheden schommelingen in de vochtbalans kunnen optreden als gevolg van menstruele cycli. Gedurende 3 dagen dagelijks 4 bekers (a 200 ml) zwarte koffie, daarna een tiendaagse ‘wash-out’ en daarna 3 dagen 4 bekers (a 200 ml) water. En vice versa.


De onderzoekers konden uiteindelijk geen significante verschillen vinden tussen koffiedrinkers en waterdrinkers. Op een breed scala van ingestelde indicatoren als lichaamsgewicht, de totale hoeveelheid lichaamsvocht, bloed- en urine-analyses. Op geen enkel van de indicatoren werd een significant verschil ontdekt tussen koffiedrinkers en waterdrinkers.


De gedachten over koffie en de vochtbalans moeten op basis van dit onderzoek dus worden bijgesteld.


Bron: Kenniscentrum Koffie en Gezondheid