Amerikaanse leger doet proef met optimale hoeveelheid cafeïne


Het Amerikaanse leger werkt aan een algoritme die kan vertellen hoeveel cafeïne een Amerikaanse soldaat nodig heeft voor een optimale alertheid. De methode wordt ontwikkeld om soldaten die, tijdelijk, te weinig slaap krijgen toch een optimale alertheid te geven. Maar ook wij ‘normale’ mensen kunnen hier straks de vruchten van gaan plukken.

Dus niet alleen koffie op een goede manier zetten is een kunst, maar binnenkort wordt koffie drinken ook nog een wetenschap. Het algoritme geeft, aan de hand van de hoeveelheid slaap die je hebt gehad en je gewoonlijke niveau van alertheid, aan hoeveel milligram cafeïne je nog moet consumeren om optimaal alert te zijn.

Amerikaanse soldaten en cafeïne

Van de Amerikaanse soldaten slaapt gemiddeld 40 procent minder dan vijf uur per nacht, en gezien de warmte van de afgelopen weken slapen er misschien wel meer mensen te weinig … Maar vijf uur is beduidend minder dan de aanbevolen slaaptijd van acht uur, dus is de richtlijn momenteel voor soldaten met te weinig slaap om 200 milligram cafeïne te consumeren bij opstaan en vier uur later nog eens 200 milligram cafeïne. Een gemiddeld kopje koffie bevat zo’n 100 milligram cafeïne.

Soldaten die nachtshiften draaien hebben als regel dat ze twee koppen koffie mogen drinken aan het begin van hun nachtshift. En moet je zelfs enkele dagen zonder slaap, dan is het advies om zowel om middernacht, 4 uur en 8 uur ’s morgens 200 milligram cafeïne te nemen.

Algoritme nog niet publiek

Het algoritme dat nu wordt ontwikkelt door het leger, moet de huidige richtlijnen van consumptie van cafeïne verfijnen. Een soldaat, met slaaptekort, even alert maken als een collega die wel acht uur heeft geslapen, is het ultieme doel. Volgens hoofdonderzoeker Jacques Reifman zijn er duizenden combinaties van wanneer en hoeveel cafeïne er geconsumeerd dient te worden voor de optimale alertheid en wordt uiteraard straks de beste oplossing gekozen.

Toch ultiem? Een app waarmee je makkelijk zelf je cafeïne-behoefte kan meten?

Bron: Nieuwsblad.be