Cafeïne wordt afgebroken in je lever en dit proces wordt bepaald door je genen. Dit is dus bepalend voor de hoeveelheid koffie die je kunt drinken en verwerken. Het is gebleken uit een omvangrijke internationale studie onder leiding van het Erasmus Medisch Centrum.
Koffieverslaving blijkt ook een genetische achtergrond te hebben. Onderzoeksresultaten laten zien dat de genen die bepalend zijn voor de hoeveelheid koffie die je drinkt, ook invloed hebben op Parkinson en een hoge bloeddruk. Het onderzoek staat gepubliceerd in Molecular Psychiatry.
Onthouding van koffie zorgen bij koffieverslaving voor bijvoorbeeld hoofdpijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat de consumptie van koffie door het NRCAM gen wordt bepaald. Dit gen speelt ook een rol in andere verslavingen, zoals cocaïne, morfine en amfetamine.
Professor Cornelia van Duijn, hoofdonderzoeker en genetisch epidemioloog aan het Erasmus MC geeft aan dat mensen die de ziekte van Parkinson hebben minder koffie blijken te drinken. Uit onderzoek blijkt dat de genen die te maken hebben met de koffieverwerking ook met het ontstaan van de ziekte van Parkinson in relatie staan. Maar beschermt het drinken van koffie tegen de ziekte van Parkinson? Of zijn het de genen die je koffie inname bepalen ook de genen die een rol spelen bij de ziekte van Parkinson? Hier is meer onderzoek voor nodig.
Bron: Erasmusmc