Koffie geeft bescherming

Voel je niet schuldig om ’s morgens of ’s avonds een lekkere kop koffie te nemen. Volgens recent onderzoek geeft koffie namelijk een bescherming tegen leverkanker en biedt het zwarte goud nog tal van andere gezondheidsvoordelen.

In een recent onderzoek, gepubliceerd door het American Institute for Cancer Research en het World Cancer Research Fund International, gingen onderzoekers op zoek naar mogelijke oorzaken voor leverkanker. Hiervoor bekeken zij de resultaten van 34 eerder uitgevoerde onderzoeken, waarin in totaliteit 8 miljoen mensen aan deelnamen. En 24.6000 mensen met kankergevallen.

<

Resultaten van het onderzoek

Het onderzoek bracht verschillende zaken aan het licht, verwachte en onverwachte zaken. Een verwachte conclusie wat het duidelijke verband tussen chronisch overmatig drankgebruik en een verhoogd risico op leverkanker. Onverwacht was echter de link tussen koffie en leverkanker. De kans op leverkanker is volgens het onderzoek lager als je elke dag een kop koffie drinkt. Wel verklaarbaar volgens onderzoekers omdat eerder dezelfde resultaten van koffie bij dieren werd gezien. Koffie repareert het DNA en regelt de productie van toxine-afwerende proteïnes.

Voordelen van koffie drinken

Eerdere onderzoeken hebben nog meer gezondheidsvoordelen aangetoond van koffie drinken. Drink dagelijks tot 5 kopjes koffie en je hebt een verminderd risico op Type 2 diabetes. Of dat koffie ook bescherming kan bieden tegen hartziektes.

Bron: Hln.be