Koffie en het ongeboren kind

Het lijkt erop dat koffie drinken tijdens de zwangerschap niet schadelijk is. Dat blijkt onder meer uit de resultaten van Rotterdamse Generation R Study, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

Er werden door onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in totaal 7436 zwangere vrouwen gevolgd op cafeïne-inname. Hierbij werd de groei van de baby's via echo's gevolgd. Er werd geen verband gevonden tussen de inname van cafeïne en de hoofdomtrek of het gewicht van de baby.

Het bleek dat een hogere inname van cafeïne gepaard ging met een geringere lengte bij de geboorte. Bij het drinken van minstens 6 koppen koffie per dag (vergelijkbare hoeveelheid cafeïne (540 mg) uit andere bronnen, zoals cola of thee) is ook de kans op een baby met een laag geboortegewicht groter.

Maar dit effect trad bij slechts 9 van de ruim 7.000 vrouwen op. Er kunnen dus geen harde conclusies worden getrokken.

Het Voorlichtingsbureau voor Koffie en Gezondheid adviseert wel om tijdens de zwangerschap niet meer dan 300mg cafeïne (2 koppen koffie en thee) per dag te consumeren. Anders biedt cafeïnevrije koffie een mogelijkheid.

Bron: Gezondheid.blog.nl.