Is koffie drinken goed voor je hart?

Koffie en je hart, een goede combinatie? Recent Zuid-Koreaans onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Heart, toon aan dat normaal koffiegebruik kan helpen verstopte aderen en een hartaanval te voorkomen. Onder normaal gebruik worden 3 tot 5 kopjes koffie per dag verstaan.

Voor dit onderzoek werden 25.000 gezonde mannen en vrouwen, die allemaal een volledige check-up met CT-scan van het hart kregen, van gemiddeld 41 jaar oud gevolgd. Hierdoor werd de conditie van de bloedvaten in kaart gebracht. Vernauwde bloedvaten door kalkvorming doet de kans op een hartinfarct en een beroerte toenemen. Daarnaast moesten alle deelnemers een vragenlijst invullen over hun eet- en drinkgewoonten in het voorbije jaar. Hoeveel koffie werd er per dag gedronken, rookgedrag, beweging, bloeddruk, suikerspiegel etc. werd allemaal onderzocht.

De resultaten van het onderzoek leverde op dat bij 13 procent van alle deelnemers een vernauwing van de slagaders werd vastgesteld. En mensen die dagelijks tussen de 3 en 5 koppen koffie dronken hadden bijna 20 procent minder kalkafzetting in de aders. Bij mensen die minder dan 3 koppen of meer dan 5 koppen koffie per dag dronken werd nauwelijks een verschil vastgesteld.

De conclusie van het onderzoek is dat normale koffieconsumptie gepaard gaat met minder kalkafzetting in de bloedvaten. Het kan echter alleen niet aangetoond worden dat de koffieconsumptie de oorzaak is van de vermindering van de kalkafzetting. Als het namelijk door de koffie komt, dan zou verwacht worden dat 1 tot 3 koppen koffie ook al enig effect zou geven, maar dit blijkt niet zo te zijn.

Bron: Gezondheid.be