Koffie en thee: de waarheid


Wij Nederlanders drinken het de hele dag door: koffie en thee. Dit zijn echt de warme dranken die bij Nederland horen. We drinken het echt overal: thuis, op het werk en als we bij anderen op visite zijn. Een Nederlander drinkt gemiddeld circa 147 liter koffie en 101 liter thee per jaar.


Er zijn heel veel dingen verzonnen over thee en koffie. De fabels geven aan dat koffie en thee je tanden verkleuren, weinig calorieën leveren, vochtafdrijvend zijn en zorgen ze ook voor een grote cafeïneboost. Maar wat is nou de werkelijkheid? Stepaday geeft je tips en de antwoorden.


Vocht

Het is een fabel dat je van alleen thee en koffie drinken uit kan drogen. Thee en koffie zorgen er wel voor dat je vaker moet plassen. Maar mensen die elke dag thee en koffie drinken hebben in hun lichaam evenveel vocht als mensen die andere dranken drinken.


Cafeïne

Koffie en thee bevatten beide cafeïne. De stof in thee heet theïne en in koffie cafeïne. De werking van cafeïne is afhankelijk van je gevoeligheid. Niet iedereen is namelijk even gevoelig hiervoor. Maar een te grote cafeïne inname kan zorgen voor gezondheidsklachten. Als je gevoelig bent voor cafeïne kan je beter niet meer dan 2 koppen thee en 4 koppen koffie per dag drinken.


Calorieën

Thee en koffie bevatten in principe geen calorieën. Maar veel mensen houden van suiker in hun thee en/of koffie. En dit zorgt ongemerkt voor een onnodige aantal calorieën. Eén schepje suiker is namelijk al 16 calorieën. Stel dat je per dag 5 kopjes thee of koffie drinkt met elke keer één schepje suiker. Dan krijg je dus per maand alleen al 2.400 calorieën binnen door de suiker.


Tips

- Drink soms cafeïnevrije koffie;

- Rooibos- en kruidenthee bevat enorm veel minder theïne, cafeïnevrije thee;

- Drink eens een glas water in plaats van thee of koffie;

- Gebruik in plaats van suiker zoetjes;

- Dranken waar melk aan is toegevoegd zoals cappuccino en koffie verkeerd bevatten ongemerkt ook veel calorieën.


Bron: libelle.nl