Koffie en wijn drinken is goed voor MS-patiënten


Koffie en wijn drinken is goed voor het afwenden van de pijnlijke symptomen van MS.


MS, wat mutiple sclerose betekent, is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het is waarschijnlijk een auto-immuunziekte, wat wil zeggen dat het immuunsysteem het eigen weefsel van de hersenen en ruggenmerg beschadigt.


Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van koffie en wijn de progressie van de MS-symptomen met 7 jaar kan vertragen. Uiteraard gaat het wel om minimaal enkele koppen koffie of glazen wijn per week. Minimaal tweemaal per week eten van vis gaf overigens een soortgelijk effect op de ziekte.


In koffie en wijn zitten bepaalde stoffen die mogelijk een dempend effect hebben op zenuwschade. Voor mensen met intermitterende MS blijkt het drinken van koffie en wijn het meest effectief te zijn. Intermitterende MS is de meest voorkomende variant van MS. Hierbij worden goede perioden waarbij het ziektebeeld sterk aanwezig is afgewisseld met perioden waarbij de klachten sterk verminderd of zelfs volledig afwezig zijn.


Toch waarschuwt hoofdonderzoeker Dr Marie H'hooge voor al teveel enthousiasme in het artikel, gepubliceerd in de European Journal of Neurolgy. Ondanks de bevindingen in het onderzoek naar verbanden tussen consumptie en progressie van de ziekte betekent het nog niet dat bepaald eten of drinken, zoals koffie en wijn, een beschermend effect hebben op MS. Er kunnen namelijk ook nog andere factoren een rol spelen, dus er is nog meer onderzoek nodig. 


Bron: Nationale Zorggids