Recept koffie-ijs


Benodigdheden:

125 gram suiker

3 eierdooiers

1 eiwit

100 ml zeer sterk gezette koffie

1/4 l slagroom

ijslade of kleine cakevorm


Bereiding:

Doe de eierdooiers in een kom en voeg hier 75 gram suiker aan toe. Roer tot het geheel lichter van kleur is. Verwarm de koffie en giet het bij de eierdooiers in de kom. Klop het door elkaar. Dek de kom daarna af en zet het in de koelkast.


Doe in een andere kom het eiwit en klop deze even op. Voeg er dan lepelsgewijs de overige 50 gram suiker aan toe en blijf het eiwit net zo lang doorkloppen tot het heel erg stijf is en in plakjes te snijden is. Zet dan ook de kom met eiwit in de koelkast.


Klop in een grote kom de slagroom stijf en schep daarna het eiwit erop. Schep daar dan de dooiers met de koffie en suiker weer bovenop. Meng alles voorzichtig en vlug door elkaar met een spatel totdat er geen eiwit of vlokjes room meer inzitten en er een mooie koffie-vla is ontstaan.


Giet de koffie-vla in de ijslade en zet het in de vriezer. Laat de vla minimaal 2 uur in de vriezer staan en controleer in ieder geval na 2 uur of de vla stevig genoeg is geworden en koffie-ijs genoemd mag worden.


Haal het koffie-ijs uit de vriezer en schep in kleine schaaltjes bolletjes ijs en serveer het meteen. Zet er eventueel nog wat chocolade koffiebonen bij op tafel.


Bron: Koken zonder grenzen