Drie tot vijf koppen koffie per dag goed voor het hart


Koffie is goed voor je hart. Beter gezegd, drie tot vijf koppen koffie drinken per dag is goed voor het hart. Dat is de conclusie van nieuw onderzoek van het Kangbuk Ziekenhuis in Seoul.

Dat koffie schadelijke effecten heeft op het hart werden werd door onderzoekers van het Kangbuk Ziekenhuis in Seoul ontkracht. Volgens de onderzoekers zorgt koffie voor een vermindering van calcium in de kransslagaders. Koffiedrinkers hebben hierdoor minder kans op verstopte slagaders. Te veel calcium is een indicatie voor hart- en vaatziekten.

Voor het onderzoek zijn lichamelijke gevolgen van de koffieconsumptie van 25.000 Koreanen geanalyseerd. De totale groep werd ingedeeld in vier groepen, gebaseerd op de koffieconsumptie per dag. Een groep die geen koffie drinkt, een groep van één tot drie koppen, een groep van drie tot vijf koppen en de laatste groep van vijf en meer koppen koffie per dag. De groep proefpersonen die drie tot vijf koppen koffie per dag dronken hebben het minste kans op hart- en vaatziekten. Zij vertoonden ook geen symptomen van een verzwakt hart.

Cafeïne in een kop koffie werkt bloeddruk verhogend. Je hartslag neemt toe met 40 slagen per minuut. Dit is niet schadelijk voor mensen met een gezond hart, maar het heeft geen positief effect op mensen met een zwak hart of hartfalen in het verleden. De mensen met een zwak hart of hartfalen in het verleden worden nog steeds geadviseerd om koffie te laten staan.

Bron: Lef.nl