Vijftig procent minder zelfmoordneigingen door het drinken van koffie


Mensen die twee tot vier kopjes koffie per dag drinken plegen maar liefst vijftig procent minder snel zelfmoord dan mensen die minder, geen of cafeïnevrije koffie drinken. Dit is de conclusie van een grootschalig onderzoek aan de Harvard University waarbij maar liefst 200.000 mensen 16 jaar lang werden gevolgd.


Gedurende de periode van het onderzoek werd gekeken naar de consumptie van cafeïnehoudende dranken als koffie, thee, energiedrankjes en chocolade. Voor ruimschoots het merendeel van de deelnemers aan het onderzoek was koffie de belangrijkste cafeïnebron. Ook de gegevens van de mensen werd bijgehouden die cafeïnevrije koffie of helemaal geen koffie dronken.


Het geheim is cafeïne

Cafeïne bleek het geheim te zijn. Cafeïne stimuleert je centrale zenuwstelsel en werkt als licht antidepressivum omdat het de productie van happy hormonen stimuleert. Happy hormonen als serotonine, dopamine en noradrenaline krijgen een boost door het drinken van cafeïnehoudende dranken. In 2011 is in onderzoek al eens bevestigd dat mensen die koffie drinken 15 procent minder kans hebben op depressies dan anderen.


Koffie verhoogt je concentratievermogen, maar geeft ook een hogere kans op slapeloosheid en je wordt er minder creatief door. Veel koffie drinken, meer dan 4 koppen koffie per dag, geeft nog meer negatieve effecten. Mensen die 8 tot 9 kopjes koffie per dag drinken hebben zelfs weer meer risico op zelfmoordneigingen.


Bron: RTLNieuws.nl