Koffie zorgt voor betere sportprestaties


Koffie drinken voor het sporten. Is het nu verstandig of juist niet. Of is het eigenlijk vals spelen?


Koffie vóór het sporten is een absolute aanrader. De beste topprestaties haal je door twee koppen koffie te drinken een uur voordat je gaat sporten. Uit onderzoek, gefinancierd door de Britse koffievereniging, blijkt namelijk dat de cafeïne in koffie je lichaam dan een boost geeft waardoor je harder en 30% sneller gaat sporten.


Veel sporters drinken vlak voor het sporten koffie. Koffie is, na water, de meest populaire drank, voor thee of bijvoorbeeld frisdrank. Sporters drinken koffie omdat het meer uithoudingsvermogen geeft en de sportprestatie verhoogt, vergeleken met niet koffie drinkers. Daarnaast hebben koffie drinkers na een flinke sportprestatie niet het gevoel dat ze zo hard hebben gesport als normaal zonder koffie.


Koffie geeft een energieboost

Koffie geeft een energieboost terwijl het amper calorieën bevat, hoe kan dat? Koffie maakt glucose los uit je lichaam, zodat dit in je bloed terecht komt en je dus energie hebt om te verbranden. Bij het drinken van een kopje koffie verbrandt je dus in feite meer calorieën dan je opneemt door de koffie.


Koffie als toetje

Koffie’s als cappuccino’s, latte’s, macchiato’s en caramel frappuccino’s moet je voornamelijk zien als toetje. De positieve eigenschappen van koffie worden grotendeels teniet gedaan door de hoeveelheid melk, room en suiker.


De cafeïne zorgt niet alleen voor vooruitgang op sportief vlak of het verliezen van lichaamsgewicht. Er kleven helaas ook nadelen aan koffie. Voedingsexperts waarschuwen bij overmatig koffiegebruik voor slapeloosheid, angstaanvallen, hoofdpijn en zelfs kans op een te hoge bloeddruk.


Bron: HBVL.be