Betere sportprestaties leveren met koffie


Sportievelingen presteren beter volgens het Kenniscentrum Koffie en Gezondheid als ze koffiedrinken. Koffie maakt het verschil volgens de publicatie Koffie en Bewegen van het Kenniscentrum. Met wetenschappelijk bewijs.


Dat koffie prestaties bevorderen is al honderden jaren bekend. De afgelopen tientallen jaren zijn er talrijke onderzoeken gedaan naar het effect van cafeïne op de verbetering van fysieke prestaties. Maar sinds 2011 wordt dit ook officieel bevestigd door de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (EFSA).


Koffie meest effectief voor de warming-up

Koffie verbeterd de sportprestaties door de aanwezigheid van de stof cafeïne. Cafeïne vergroot het uithoudingsvermogen en geeft een minder inspannend gevoel dan de werkelijkheid. Hierdoor is het mogelijk om op hoog niveau een prestatie lang vol te houden. Het verschil tussen winnen of verliezen. Het meest effectief is het om koffie te drinken een uurtje voor de warming-up. Twee of drie kopjes koffie zijn voldoende voor de gemiddelde volwassene met een lichaamsgewicht van 70 kilo.


Cafeïne is doping

Cafeïne staat sinds 2004 niet meer op de dopinglijst van de World Anti-Doping Agency (WADA). Dit besluit is destijds genomen omdat cafeïne deel uitmaakt van het gebruikelijke voedingspatroon van mensen en er nagenoeg geen gezondheidsgerelateerde nadelen aan cafeïne verbonden zijn. Koffie heeft zelfs geen negatief effect op je vochtbalans. Het hoort gewoon bij de dagelijkse hoeveelheid geadviseerde vochtinname. Al is wel het advies van het voedingscentrum om suiker en melk bij de koffie te laten staan.


Bron: Koffie.blog.nl