Koffie met ijsblokjes, caffè in ghiaccio

Een lekker en verkoelend drankje voor de warme zomer, caffè in ghiaccio. Koffie met ijsblokjes, of in een variant met amandelmelk, caffè in ghiaccio con latte di mandorla genoemd. Een typisch Italiaans drankje, afkomstig uit de hak van Italie, geografisch ook wel Salento genoemd. Samen met Calabrië de heetste plaatsen van Italië.

Het recept voor ijsblokjeskoffie

Het recept voor ijsblokjeskoffie is eenvoudig, maar wel belangrijk om het precies te maken zoals het hoort. Je zet een heerlijke hete espresso en deze giet je in een breed glas. Voeg naar smaak direct suiker toe. Haal dan de ijsblokjes uit de diepvries en vul het hele glas ermee.

Belangrijk om pas op het allerlaatste moment de ijsblokjes uit de vriezer te halen, omdat het ijs namelijk ‘droog’ moet zijn omdat smeltende blokjes de koffie verwateren. De koffie koelt direct af, maar behoudt zijn originele smaak. Het drankje dient wel onmiddellijk te worden gedronken.

IJsblokjeskoffie met amandelmelk

In ijsblokjeskoffie met amandelmelk doe je geen suiker, maar amandelmelk als zoetstof vervanger. Giet eerst amandelmelk in een glas. Doe daar voorzichtig de hete espresso bij en daarop komen de ijsblokjes. Pas aan het einde mag je roeren.

De variant met amandelmelk komt van origine ook uit het zuiden van Italië, Salento is namelijk dé amandelstreek van het land. Volgens Fashion Food Design is de variant met amandel bedacht door Antonio Quarta, schilder en eigenaar van een koffiebar in Lecce. Later oprichten van het beroemde koffiebedrijf Quarta Caffè.

Bron: Italiamagia.com