Uitleg menukaart koffie met melk

Op de menukaarten van de meeste cafés en restaurant staan tegenwoordig veel verschillende koffies met melk op de kaart. Om ze uit elkaar te houden, daarom deze uitleg.
Koffiemelk of geëvaporeerde, wat ingedikt betekent, melk is ingedikte melk voor gebruik in de koffie. Koffiemelk is gehomogeniseerd en gesteriliseerd, maar zonder toevoeging van suiker.

Cappuccino

De bekende Italiaanse cappuccino bestaat uit drie gelijke delen gestoomde warme melk, geschuimde melk en een espresso. De espresso is zacht door de gestoomde melk en mengt met de geschuimde melk. Klassiek en geliefd over de hele wereld. Het lekkerst is een cappuccino van volle verse melk, doordat je met deze melk de romigheid en textuur krijgt die perfect voor een cappuccino is.

Latte macchiato

Een latte macchiato is een koffiedrankje, bestaande uit laagjes melk espresso. Macchiato betekent bevlekt, latte betekent melk. Om een latte macchiato te maken vul je een groot glas met 150 ml warme melk en een shot espresso, deze vul je aan totdat het glas vol is met melkschuim. Doe je op de juiste wijze de espresso bij de melk, dan ontstaat er een vlek in de melk.

Cortado

Cortado, een drankje dat veel in Spanje, Portugal en Cuba wordt gedronken. De Cortado is een espresso koffie, waaraan voor 30-50 procent warme melk wordt toegevoegd, om de koffie minder bitter te maken.

Koffie verkeerd

Een koffie verkeerd lijkt veel op een Cortado, met als enige verschil dat er geen espresso, maar een gewone koffie wordt gebruikt. De gewone koffie wordt aangevuld met 210 ml gestoomde melk, plus een klein beetje schuim. Van origine een Nederlandse benaming, voor een kop filterkoffie met veel melk. Verkeerd genoemd, omdat een kop koffie normaal slechts een klein scheutje melk bevat.

Espresso macchiato

Espresso macchiato, een espresso met daarop één of twee lepels melkschuim. Wordt ook wel een caffè macchiato genoemd.

Flat white

Een flat white, van oorsprong een Australische koffie, bestaat uit een dubbele espresso met 130 ml gestoomde melk, afgemaakt met een beetje melkschuim. Is een beetje een middenweg tussen een cappuccino en een latte macchiato.

Bron: Welingelichtekringen.nl