Arabica koffiebonen met uitsterven bedreigt


Koffie en thee zijn wereldwijd de meest gedronken drankjes, gevolgd door water en als derde frisdrank. De koffie die wij drinken is slechts afkomstig van twee planten, de Coffea Arabica en de Coffea Canephora. De koffiebonen van de Coffea Arabica zijn de verfijnde Arabica koffiebonen en van de Coffea Canephora komt de wat bittere Robusta koffieboon. Worden die planten getroffen door bijvoorbeeld een ziekte, dan zou ons kopje koffie in het verleden wel eens kunnen verdwijnen.

Er bestaan meer dan 124 soorten wilde koffieplanten, maar meer dan de helft van die wilde koffieplanten wordt met uitsterven bedrijft, volgens Britse onderzoekers in het blad Science Advance. En dat heeft gevolgen voor de koffie die wij drinken, want wilde koffie wordt gebruikt voor zaadwinning en veredeling, dus om de arabica en robusta nog beter en sterker te maken. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de invloed van de mens op de wereld, bijvoorbeeld omdat de grond nodig is voor stedenbouw of landbouw. En zo verdwijnen er ook een heleboel unieke ecosystemen met elk hun eigen soorten.

Maar de belangrijkste oorzaak is de opwarming van de aarde. De koffieplant is zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen en doet het het beste op plekken waar het kwik gedurende het jaar niet onder de 16 graden zakt of stijgt tot boven de 24 graden. Maar wetenschappers van de Britse Royal Botanical Gardens voorspellen dat het voor het einde van deze eeuw te warm wordt op minstens de helft van de plekken waar nu de koffieplant groeit.

En de praktijk? Helaas bevestigd die de voorspellingen van deze Britse wetenschappers. Volgens Eduardo Assad, onderzoeker bij Embrapa, het agrarische onderzoeksinstituut van de Braziliaanse overheid, was er in Brazilië in de afgelopen twee decennia maar liefst een temperatuurstijging van drie graden. En vooral de Arabica koffieplant, 70 tot 80 procent van de wereldproductie, kan slecht tegen temperatuurschommelingen en wordt dus ook met uitsterven bedreigt.

De voorspellingen van de Britse wetenschappers worden bevestigd door de praktijk. Stijgende temperaturen vormen al enige tijd een bedreiging, stelt Eduardo Assad tegenover persbureau Bloomberg. Deze onderzoeker bij Embrapa, het agrarische onderzoeksinstituut van de Braziliaanse overheid, noteerde in Brazilië een temperatuurstijging van maar liefst drie graden in de afgelopen twee decennia.

De oplossingsmogelijkheden?

De eerste mogelijke oplossing lijkt eenvoudig, namelijk het overstappen van arabica koffiebonen op robusta koffiebonen. Maar fijnproevers geven de voorkeur aan de zachtere arabica koffiebonen. Robusta koffiebonen worden over het algemeen omschreven als sterk en bitter en wordt vooral gebruikt bij de productie van poederkoffie.

Het invriezen van de zaden van de koffieplanten in een zaadbank is helaas niet mogelijk, omdat koffie maar moeilijk op te slaan in. Dus dit is helaas niet mogelijk.

Een derde oplossing is de koffieplant weerbaar maken tegen warmte, met behulp van veredeling. Bijvoorbeeld door arabica te kruisen met een koffiesoort die wel tegen een hittestootje kan. Maar door het verdwijnen van veel wilde soorten zal dit steeds moeilijker worden.

Maar ....De enige echte oplossing is eigenlijk een omkering van de stijgende temperaturen.

Bron: Telegraaf