Wereldwijde export van koffiebonen op recordhoogte


Afgelopen jaar is de wereldwijde export van koffiebonen met 8,2% gestegen tot een recordhoogte van 113 miljoen zakken. In een zak koffiebonen zit 60 kilogram. Dus ruim 6,7 miljard kilo koffiebonen. Na olie is volgens de International Coffee Organisation (ICO) koffie het belangrijkste handelsproduct ter wereld.


Vooral de exportcijfers van de robusta koffiebonen zijn fors toegenomen. Met 24% steeg de afzet van de robusta koffiebonen tot 46,61 miljoen zakken. De arabica koffiebonen blijven de populairste koffiesoort al daalde de export licht tot 66,52 miljoen zakken. Reden van deze licht terugval is de grotere vraag naar de goedkopere robusta koffieboon. Die daarnaast ook meer cafeïne bevat.


Het belangrijkste exportland voor koffiebonen is Brazilië. Ook al liepen de exportcijfers in 2012 15% terug, toch bleef het Zuid-Amerikaanse land met 28,26 miljoen zakken de grootste koffieproducent ter wereld. Vooral Vietnam en Indonesië waren verantwoordelijk voor de stijging van de exportcijfers. Vietnam steeg ruim 38% naar 24,27 miljoen zakken koffie en Indonesië verdubbelde zelfs bijna de exportcijfers naar 10,62 miljoen zakken koffiebonen. Naast Brazilie waren de grote verliezers op de wereldmarkt van de koffie, Colombia met een daling van 7,5% en India zelfs 9,4%.


Bron: Retaildetail.eu