Koffie niet gemaakt van koffiebonen


Koffie die niet is gemaakt van koffiebonen. Komt er in 2022 koffie die niet van de koffieplant komt? Een oplossing voor het ontbossingsprobleem en de toekomst? Volgens David Klingen, eigenaar van het Nederlandse koffiemerk Northern Wonder, geen toekomstmuziek meer.

Northern Wonder is samen met de Wageningen University en de Universiteit van Amsterdam op zoek naar koffie zonder koffie. Met slimme technologieën en gebruikmakend van lokale producten wil Northern Wonder op duurzame wijze impact maken in de wereld van koffie. Het koffiemerk heeft al een eerste stap gezet richting een koffieloze koffie met de oplosbare poeder Chikko Not Coffee. Chikko is een cafeïnevrije koffievervanger, gemaakt van de cichorei wortel en de perfecte basis voor een cappuccino of caffe latte. Een heerlijk drankje met een mooie diepe smaak en een subtiel bittertje.

Maar… Northern Wonder wil meer. Het koffiemerk wil een product maken dat nog veel koffie-achtiger smaakt. Een drankje dat dezelfde beleving geeft als echte koffie, ontwikkelt met behulp van slimme technologieën en gebruikmakend van lokale producten. Samen met jeugdvriend Andreas Giel en compagnons Onno Franse en Bas Franse is David Klingen daarom het koffiemerk Northern Wonder gestart. In de zoektocht naar een betere wereld waarbij het verminderen van ontbossing door koffiebonenplantages het doel is. De reden dat Northern Wonder met koffie aan de slag heeft te maken met de wereldwijde ontbossing. Na palmolie- en sojaplantages zorgen koffieplantages ervoor dat grote stukken van bossen of het regenwoud worden gekapt om plaats te maken voor de teelt van koffieplanten.

Koffie kent nog geen alternatief. Je kunt water of theedrinken, maar dat geeft niet dezelfde smaak en beleving als bij koffie. Koffie wordt wereldwijd door veel mensen gedronken om drie redenen, het is lekker, er hangt een ritueel omheen en er zit cafeïne in. Northern Wonder zoekt naar een vervangend product waarbij deze 3 redenen intact worden gehouden. Maar het koffiemerk is wel eerlijk en geeft toe dat het nog wel een tijd kan duren voor hun vervangende drankje er is.

Over David Klingen

David Klingen is een echte ondernemer. Begonnen met ontwikkelen en verkopen van geklaarde boter, bekend als ghee. Deze ghee is inmiddels in meer dan 30 landen verkrijgbaar en een groot succes. Maar David wilde graag daarna een product op de markt brengen dat ook een maatschappelijke impact met zich zou meebrengen.

De reden om met Northern Wonder in het World Food Center in Ede is de kennis in die regio. Samen met de Wageningen University op zoek naar dé voedselcombinatie voor het Eureka-moment voor een koffie zonder koffie. Alles wordt onderzocht. Combinaties tussen alle niet tropische eetbare planten en met name naar producten die dichtbij huis verkrijgbaar zijn. De Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar de impact van ontbossing door het verbouwen van koffiebonen. Wat zijn de verschillende types ontbossing en welke impact heeft dat op de biodiversiteit in de wereld?

Bron: VoorDeWereldVanMorgen.nl