Koffie om ’s morgens wakker te worden. Helpt het?


’s Morgens eerst een kop koffie om wakker te worden, wie doet het niet? Eerst een cafeïneshot op het werk voordat je aan de slag gaat om je goed helder te voelen. Onderzoekers hebben aangetoond dat het niet de kop koffie is die het stimulerende effect geeft, maar dat het komt door ontwenningsverschijnselen.


Als je even geen koffie hebt gedronken kun je last krijgen van vermoeidheid en/of hoofdpijn. Dit wordt veroorzaakt door de ontwenningsverschijnselen van cafeïne. Het gevoel van alertheid of wakker worden komt doordat die ontwenningsverschijnselen weer verdwijnen door het drinken van koffie en komt niet zozeer door de koffie zelf.


Onderzoekers op de universiteit van Bristol hebben dit effect aangetoond door te kijken naar het effect van cafeïne op frequente koffiedrinkers en niet-koffiedrinkers. Het bleek dat de alertheid van de groep niet-koffiedrinkers niet werd verhoogd door het drinken van koffie. De alertheid van koffiedrinkers was echter wel gedaald toen deze een dag geen koffie dronken.


Bron: Santé.nl