Koffie op het werk niet alleen leuk en lekker, maar ook erg nuttig


Heerlijk. Bij binnenkomst op je werk eerst een kopje koffie. Even relaxen, genieten van het heerlijke drankje en even opladen. Bijna driekwart van de Nederlandse werknemers drinkt koffie op het werk. Uit onderzoek blijk dat koffie drinken niet alleen leuk en lekker is, maar ook erg nuttig. De belangrijkste redenen op een rij.

Gezondheid en koffie

Koffie bevat de stof cafeïne, dat zowel een positieve als negatieve invloed heeft op ons lichaam. Een positief effect van koffie is de verbeterde concentratie en prestatie en het kan daarnaast ook nog eens vermoeidheid onderdrukken. Nadelige effecten bij een te hoge dosis zijn onder andere slaapproblemen, angstgevoelens, hoofdpijn en rusteloosheid. Daarnaast is koffie gezond voor je hart, kan cafeïne de gezondheid van de cellen rond de slagader en aders verbeteren en beschermt dus tegen hart- en vaatziekten

Niet alle soorten koffie zijn even gezond, het ligt er vooral aan hoe het wordt gezet. Gefilterde koffie levert minder cafestol, cafestol zorgt namelijk voor een hogere kans op hart- en vaatziekten. Vermijdt kookkoffie, ook wel Griekse of Turkse koffie genoemd, en koffie uit een cafetière. Het advies is maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken en voor kinderen, 13 – 18 jaar, en zwangere vrouwen is het advies maximaal 1 kopje koffie per dag.

Koffie verhoogt de productiviteit

Bijna de helft van alle werknemers geeft aan productiever te zijn na het drinken van een kopje koffie, het gevoel dat komt door de cafeïne. Cafeine zorgt ervoor dat je alerter bent, je beter kunt concentreren en je krijgt er energie van. Handig voor de middagdip, een lekker kopje koffie en je kunt er weer tegenaan. Koffie heeft daarnaast ook psychologische effecten, bij koffie en cafeïne denkt men gelijk aan productiviteit, zelf de geur van koffie kan voor een inspiratieboost zorgen.

Koffie verbetert de werksfeer

De koffieautomaat is een goede plek om even te socializen met collega’s. Je leert collega’s op een andere manier kennen, dit zorgt voor een betere onderlinge band en een betere algemene sfeer. Spreek collega’s die je normaal gesproken minder spreekt. Zelfs even een kopje koffie halen voor jou en je collega(s) is een leuke activiteit. Goede koffie op het werk wordt wel eg gewaardeerd. Voorkom dat medewerkers koffie gaan halen bij een koffietentje, dat is een gemiste kans om te zorgen dat werknemers gaan socializen met elkaar.

Goede koffie is een visitekaartje voor klanten

Bestaande of potentiële klanten, maakt niet uit, een eerste indruk is van groot belang. Lauwe oploskoffie geven komt vast niet professioneel over, dus schenk je liever een heerlijke kop koffie in goed en mooi porselein.


Bron: DeLaat Coffee