Koffie levert sporters positieve bijdrage


Kop koffieKoffie kan een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van sportprestaties. En helpen om af te vallen. Maar…. drink koffie met mate. Op de juiste momenten en in de goede hoeveelheden.


Het zijn de ingrediënten die we toevoegen aan koffie die zorgen voor gewichtstoename. De dikmakers van koffie zijn suiker, melk, siroop, room, ijs, caramel etc.


Koffie bevat cafeïne. En juist deze cafeïne heeft zoveel positieve als negatieve eigenschappen. Voor sporters geeft het een positieve bijdrage aan het vergroten van de intensiteit of de duur van de training. Maar als mensen niet willen afvallen of aan sport doen dan werkt koffie juist averechts. Je krijgt kans op hongerbuien want de stofwisseling raakt dan verstoord. Inmiddels is wel bewezen dat koffie geen vochtafdrijvende bestanddelen bevat. Iets dat eerder altijd werd aangenomen. Het drinken van voldoende vocht is zeer belangrijk voor een goede gezondheid.


De effecten van cafeïne

Cafeïne heeft volgende effecten op het gewicht: -Cafeïne verhoogt de stofwisseling, je verbrandt door cafeïne meer calorieën -Cafeïne verhoogt de cortisol spiegels. Ook wel het stresshormoon genoemd, dat je vetreserves in het lichaam vrijmaakt -Cafeïne verhoogt de bloedsuikers, waardoor je minder snel hongerig wordt


De werking van cafeïne is echter slechts tijdelijk. Grote hoeveelheden putten je lichamelijk en geestelijk uit, waardoor bijeffecten als slapeloosheid, opgefoktheid als depressiviteit kunnen ontstaan. Het advies is dan ook… drink koffie met mate


Bron: Plazilla