Risico op baarmoederkanker mogelijk vermindert door koffie baanbrekend nieuws


Koffie drinken is mogelijk één van de factoren die het risico op baarmoederkanker voor vrouwen kan verlagen. Naast goed bewegen en een goed gewicht. Dit blijkt uit een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Baanbrekend nieuws volgens de kankerstichting. Baarmoederkanker staat namelijk in Nederland op de 5e plek van meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen.


Uit een deze week gepubliceerd wetenschappelijk rapport blijkt dat wetenschappers denken dat bepaalde stoffen in koffie als antioxidanten werken. Ze vonden een sterk verband tussen het risico op de ziekte en het drinken van koffie. Mogelijk wordt schade aan het DNA door deze stoffen voorkomen, wordt de hoeveelheid insuline in het bloed verlaagt en de opname van glucose in het bloed via de darmen door deze stoffen vermindert. Een goed gewicht, goed bewegen en deze stoffen zouden samen het risico op baarmoederkanker verkleinen.


Het is nog wel te vroeg om te juichen volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Er is nieuw onderzoek nodig om de aannames definitief te maken. En daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken of koffie ook beschermend kan worden tegen andere soorten kanker.


Baarmoederkanker lijkt een ziekte van de rijkere (Westerse) landen te zijn. In ontwikkelingslanden komt deze vorm van kanker namelijk aanzienlijk minder voor. Wetenschappers schatten in dat 40 procent van de baarmoederkanker voorkomen kan worden door de combinatie van koffie, een goed gewicht en voldoende beweging.


Bron: Metronieuws.nl