Een kop koffie kan mogelijk typische kantoorklachten verminderen

Mogelijk goed nieuws voor de fervente koffiedrinkers. Wetenschappers uit Oslo hebben ontdekt dat koffie typische kantoorklachten mogelijk kan verminderen. Kantoorklachten als pin aan de nek, schouders, onderarmen en polsen.

De wetenschappers van de Norway's National Institute of Occupational Health van de Oslo University kwamen tot deze conclusie door onderzoek te doen onder 48 vrijwilligers. Zij onderzochten op welke verschillende manieren mensen kantoortaken ervaren. Vrijwilligers met of zonder chronische pijn.

Deelnemers aan het onderzoek moesten 90 minuten lang een aantal nep computertaken uitvoeren. Taken die erom bekend staan dat ze pijn in de schouders, nek, pols en onderarmen veroorzaken. Deelnemers mochten voorafgaand aan het experiment zelf kiezen of ze eerst nog een kopje koffie dronken of niet. De onderzoekers wilden vermijden dat ongewenste effecten van cafeïnetekort, slaperigheid, verminderde alertheid en vermoeidheid, zouden optreden en een negatief effect zou hebben op de resultaten.

Koffiedrinkers hebben minder pijn

Bij het analyseren van de resultaten bleek dat 19 van de 48 vrijwilligers minder pijntjes rapporteerden. En dit waren de 19 mensen die voor het experiment een kop koffie hadden gedronken. Voor schouder- en nekpijn gaven de groep koffiedrinkers een score van 41, op een schaal van 100. Niet-koffiedrinkers gaven dezelfde pijn een 55. Op alle gebieden bleken koffiedrinkers minder pijn te ervaren dan de groep niet-koffiedrinkers, ongeacht of proefpersonen last hadden van chronische pijn.

Koffie onmisbaar op kantoor

Er zijn wel wat vraagtekens te zetten bij deze conclusie. Want oorspronkelijk was dit onderzoek helemaal niet opgezet om de invloed van koffie op pijn te onderzoeken, waardoor de resultaten mogelijk vertekend zijn. Zo is bijvoorbeeld onduidelijk hoeveel kopjes koffie per proefpersoon werden gedronken voor de computertesten. Verder zijn niet alle eigenschappen van alle individuen onderzocht, waardoor het dus twijfelachtig is of de groep zo eenvoudig in koffiedrinkers of niet-koffiedrinkers kan worden ingedeeld. Er is dus meer onderzoek nodig.

Bron: Nieuwsblad.be