Brazilië zorgt voor verwachting wereldwijde prijsstijging koffiebonen

De prijzen voor koffie zijn de laatste maanden fors aan het stijgen. Bijvoorbeeld de prijs van future-contracten voor arabica koffiebonen staat al 87% hoger dan bij het begin van vorig jaar. En staat op het hoogste punt in 24 maanden.

De grote vraag is of de koffieprijzen bij ons binnenkort ook gaan stijgen. De prijsstijgingen van de afgelopen maanden zijn niet doorberekent aan de consument, maar de verwachting is dat dit binnenkort wel zal (moeten) gaan gebeuren. In het verleden werd de prijs nog wel eens gedrukt door arabica koffiebonen te vervangen door de goedkopere robusta koffiebonen of door ze te mengen (tot een melange). Maar volgens econoom Hans van Cleef van ABN Amro is de rek daar inmiddels ook uit en hij verwacht binnenkort prijsstijgingen.

Koffieland Brazilië

Brazilië is één van de belangrijkste koffieproducerende landen ter wereld en daar kampt men met de grootste droogte in decennia. Al in 140 steden in het land is het water op rantsoen. Lokale media berichtten dat sommige buurten slechts om de drie dagen water krijgen

Op lange termijn lijkt een stijgende koffieprijs onomkeerbaar want in opkomende economieën als Brazilië, India en China begint men ook steeds meer koffie te drinken. Een mogelijke helpende hand zou Colombia kunnen bieden. Het land produceerde de afgelopen 12 maanden 35% meer koffie dan een jaar eerder, namelijk 11 miljoen zakken koffiebonen.

Starbucks

De koffieketen Starbucks koopt zelfs voorlopig even minder koffie in en wacht de ontwikkelingen af. De koffieketen maakt ook prijsafspraken op langere termijn waardoor het niet vandaag de dag absoluut koffie moet inkopen. Het sluit koffiecontracten tot 24 manden van tevoren waarbij prijzen op een later tijdstip worden vastgesteld.

Bron: Express.be