Koffie, thee en gebak zijn gratis, je betaald per uur
In Nederland betaal je in een koffiebar al gauw rond de € 3,00 voor een kopje koffie. In deze prijs verwerkt de ondernemer naast de koffie uiteraard ook bijvoorbeeld personeelskosten en de huur. Tijd speelt ook een belangrijke rol. Een klant die een koffie on-the-go neemt is voordeliger vergeleken met iemand die dezelfde bestelling plaatst en vervolgens lange tijd een tafeltje bezet houdt.
De 28-jarige Russische ondernemer Ivan Mitin is afgelopen jaar koffiebar ‘Tsiferblat’ in Moskou gestart met het omgekeerde verdienmodel. Je betaald niet voor wat je eet of drinkt, maar je betaald voor de tijd dat je in de koffiebar bent. Koffie, thee, gebak, alles is gratis. Zelfs eigen hapjes en drankjes mogen worden meegenomen.
Bij binnenkomst in café ‘Tsiferblat’ krijg je een wekker die je gedurende je aanwezigheid altijd bij je moet houden. Het aantal minuten dat er totaal wordt doorgebracht bepalen uiteindelijk de rekening. Een uurtje in de koffiebar kost 2 roebel per minuut, ongeveer € 3,00 per uur. Breng je langer dan een uur door in de zaak, dan zakt de prijs naar 1 roebel per minuut. Maar daar staat dus tegenover dat verder alles gratis is.
Omgekeerd verdienmodel kent inmiddels al 7 vestigingen
Het omgekeerde verdienmodel slaat aan in Rusland. Veel zakenlui bezoeken voor meetings met de klanten de koffiebar en ook studenten weten inmiddels ‘Tsiferblat’ goed te vinden. Er zijn inmiddels al 7 vestigingen van de ondernemer Ivan Mitin die dit model hanteren. Ook de inrichting wijkt af van de traditionele cafe’s, in ‘Tsiferblat’ vindt je bijvoorbeeld veel gescheiden ruimtes waar klanten rustig kunnen zitten.
De Amerikaanse econoom Marty Lariviere is erg enthousiast over het concept en denkt dat deze goed kan uitpakken in de buurt van universiteiten. In een station of op een ander druk punt waar men snel koffie wil scoren is dit concept uiteraard niet aan te raden.
Bron: Nobiles.nl