Recept koffiebavarois


Benodigdheden:

160 gram suiker

2 eieren

2 el cacao

300 ml melk

9 blaadjes witte gelatine of 18 gram poedergelatine

3-4 el oploskoffie

250 ml slagroom

1 el maïsolie of andere olie

puddingvorm


Bereiding:

Scheidt de eidooiers en eiwit van elkaar. Doe de eidooiers en 10 gram suiker in pan en roer ze tot ze lichter van kleur en schuimig zijn. Voeg er daarna de cacao aan toe en roer het nog even goed door.


Week de gelatine.


Verwarm de melk in een pannetje en los er de koffie in op. Als de koffie bijna kookt, schenk het, terwijl je goed blijft kloppen, dan in de kom met de eidooiers en cacao.

Laat daarna de gevormde vla op een laag gedraaid fornuis binden terwijl je de vla goed blijft roeren.


Als de vla goed gebonden is, knijp je de gelatine uit en los je deze op in de vla. Zet de pan in een wasbak met koud water en laat de koffievla onder af en toe roeren wat afkoelen.


Klop de room met 70 gram suiker stijf en klop het eiwit met de andere overgebleven 70 gram suiker zeer stijf.


Neem de puddingvorm en bestrijk deze met de olie en de vorm vervolgens in de koelkast.


Doe het eiwit bovenop de slagroom en schep daarop de koffievla, zodra deze geleiachtig begint te worden. Meng alles voorzichtig en vlug door elkaar met een spatel tot er geen eiwit of vlokken room meer te zien zijn. Schep de pudding in puddingvorm en laat het verder afkoelen in de koelkast.


Als de pudding goed is afgekoeld pak je de puddingschotel van de puddingvorm en maak deze een klein beetje nat. Leg hem daarna omgekeerd op de vorm en keer beide vervolgens tegelijk om. Haal de vorm van de bavarois af.


Serveer de koffiebavarois met zachte biscuitjes en/of vanillesaus.


Bron: Koken zonder grenzen