Jaarlijks 145 miljard wegwerp koffiebekers


Koffie, wie drinkt het niet. Thuis of op kantoor in kopjes, mokken, plastic of papieren bekekertjes en meeneembekers. Koffie to go is wereldwijd een groot fenomeen, maar aan al die meenemeenbekers zit een keerzijde. Jaarlijks belanden er, alleen al in Amerika, meer dan 145 miljard wegwerp-koffiebekers in de prullenbak. Stortplaatsen lopen wereldwijd over.

Een deel van alle wegwerpbekers komt in de recyclebak terecht, maar kan helaas maar een paar keer hergebruikt worden. De papiervezels worden bij elke recyclingscyclus korter en slapper en uiteindelijk belandt de beker dus alsnog op de stortplaats.

De eerste plantbare koffiebeker

De Amerikaanse startup Reduce heeft de oplossing, de eerste plantbare koffiebeker. Het project staat nu op Kickstarter, The world’s First Plantable Coffee Cup, en Reduce is op zoek naar 10.000 dollar. De koffiebeker bestaat uit zogenaamd groeipapier, uitgerecycelde papiervezels. De beker is volledig (gecertificeerd) composteerbaar en bevat inheemse wilde bloemzaden. Eén beker is volgens de makers in staat om jaarlijks een ton CO2 uit de atmosfeer te halen.

De bekers zouden in speciale bakken verzameld kunnen worden of door consumenten zelf gepland. Je haalt de beker uit elkaar en laat hem 5 minuten inweken in water, daarna kan hij gepland worden. De beker wordt binnen 180 dagen biologisch afgebroken en er ontstaat een nutrientrijke bodemlaag waarin de in het groeipapier verwerkte bloemzaden kunnen groeien. De beker toch in de afvalbak? Geen probleem, binnen 200 dagen is hij bio-afbreekbaar.

Op de verpakking staat waar de baker gepland kan worden, de zaden zijn namelijk toegespitst op de locatie waar de beker verkocht wordt. In Californische bekers zitten Californische wilde bloemzaden en natuurlijk recycle je met de beker ook nog eens de houtvezels waar het allemaal mee begon. De kosten van de bekers zijn evenveel als de standaard biologische afbreekbare, recyclebare bekers.

Eetbare koffiebekers

Eetbare koffiebekers, bijvoorbeeld de koffiebekers van KFC of Lavazza zijn ook een oplossing tegen de wegwep-koffiebekers. Misschien wel een lekkerder oplossing, mar wat het beste voor het milieu is. Zie ons eerder geschreven bericht over de eetbare koffiebekers van KFC.

Bron: Foodlog.nl