Koffiebonen bepalen slechts voor 50% de smaak van een heerlijke kop koffie


Niet alleen de kwaliteit van de koffie die je koopt is belangrijk, maar zeker ook je eigen koffie kwaliteiten en de koffiemachine die je gebruikt.


Tips voor het bereiden van een goede en heerlijke kop koffie

1. Koffie van goede kwaliteit is belangrijk. Het liefst uiteraard verse koffiebonen en pas net voor het gebruik gemalen (met een losse bonenmaler of met de koffiemachine) 2. Gebruik vers gekookt water, maar het water dat je op de koffie giet moet net van de kook af zijn, 97°C 3. De maalgrofte van de koffiebonen moet passen bij de manier van koffiezetten. Bij te fijn gemalen koffiebonen gaat het water er nauwelijks doorheen en zal de koffie bitter smaken. Te grof gemalen koffiebonen zorgen echter voor weinig smaakvolle koffie 4. Zacht water geeft het beste resultaat. Kalk absorbeert smaakstoffen en is ook slecht voor je koffiemachine. Minstens eenmaal per 2 maanden ontkalken is aan te bevelen, of uiteraard eerder als de koffiemachine het aangeeft 5. Voor een gewone kop koffie kun je het beste 7-15 gram gemalen koffie per kopje gebruiken 6. Serveer koffie altijd direct na het zetten. En gebruik voor een espresso warme kopjes zodat de schuimlaag lang goed blijft 7. In een thermoskan kun je koffie het beste warm houden. Opwarmen van koffie komt de kwaliteit en smaak niet ten goede 8. Een schone filter en thermoskan zijn belangrijk. Koffieresten beïnvloeden negatief de smaak van koffie 9. Aroma's van gemalen koffie blijven het best behouden in een afgesloten zakje of bewaardoos in de diepvries. In contact met lucht verliest gemalen koffie na 24 uur zijn aroma


Bron: Fracarita.org