Koffiedik is een wondermiddel voor in de tuin


Koffiedik, ook wel koffiedrab, koffiegruis of koffieprut genoemd, is het overblijfsel in een koffiefilter of koffiemachine, na het zetten van koffie.

Gooi koffiedik vooral niet weg, het is een natuurlijk wondermiddel. Last van bladluizen? Katten in de tuin? Last van slakken? Mest nodig voor platen die van stikstofrijke voeding houden? Gebruik koffiedik. Je hebt goud in handen, komt daar de uitspraak, koffie is het zwarte goud, vandaan? Maar klopt het allemaal?

Koffiedik op je gazon

Er schuilt een kern van waarheid in alle positieve eigenschappen die aan koffiedik worden toegekend. Het is voor veel doeleinden goed, dus zeker zonde om weg te gooien. Gooi het bijvoorbeeld op de composthoop, of strooit het uit in de tuin of op het gazon. Koffiedik bevat bijna evenveel meststoffen als kunstmest. En omdat het organisch materiaal is, trekt het wormen aan die op hun beurt weer wormenmest produceren en op die manier goed zijn voor het gazon.
Maar… koffiedik is wel licht zuur, waardoor het in de compacthoop als vertrager zou kunnen werken, uitstrooien in de tuin zal over het algemeen geen problemen opleveren. Schimmels en bacteriën die tuinafval omzetten in compact zijn over het algemeen niet dol op een zure leefomgeving. Dus ben je een fervente koffiedrinker en heb je veel koffiedik, strooi dan af en toe ook wat kalk op de composthoop om verzuring tegen te gaan.

Koffiedik als wondermiddel

Koffiedik verjaagt bladluizen, katten of slakken. Of het waar is, is (nog) niet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn wel veel positieve ervaringen van andere mensen over te vinden. En je kunt er in ieder geval niet veel kwaad mee aanrichten.
Een ander leuke toepassing voor koffiedik, is het kweken van paddenstoelen in een emmer met koffiedik. Paddenstoelen als champignons en oesterzwammen. Veel heb je niet nodig, een emmer met deksel, een voorraad koffiedik, oesterzwammenbroed en schilderstape. Maak een paar gaten in de voorkant van emmer en in het deksel en plak de gatendicht met schilderstape, zodat het wel lucht doorlaat, maar geen bacteriën. Daarna alles grondig steriliseren met kokend water, behalve het broed. Na verloop van tijd groeien de zwammen met geweld door de schilderstape heen, geweldig.

Niet doen

Koffiedik in de afvoer gooien is geen goed idee volgens loodgieters. Er wordt wel eens beweerd dat het regelmatig wegspoelen van koffiedik via de gootsteen verstoppingen kan voorkomen, omdat het de werking heeft van schuurpapier. Maar loodgieters doen deze bewering af als een broodje aapverhaal. Koffiedik heeft namelijk de neiging om vet aan zich te binden en kan daarom een beginnen verstopping zelfs doen verergeren.

Bron: AD.nl