Vrouwen die enkele koppen koffie per dag drinken hebben een kleinere kans op het krijgen van baarmoederkanker dan vrouwen die dit niet doen.
Wel is een belangrijke voorwaarde dat het om zwarte koffie gaat en er geen suiker, zoetjes of melk wordt toegevoegd aan de koffie. Fantastisch nieuws, toch? Naast genieten van heerlijke koffie dus nog een groot voordeel voor koffiedrinkers?
Dit is de conclusie van een onderzoek gehouden aan de Harvard University onder ruim 67000 vrouwen in de leeftijdscategorie van 35 tot 59 jaar. In het 26-jaar durende onderzoek (men is niet over 1 nacht ijs gegaan) werden vrouwen die meer dan 4 koppen koffie per dag dronken vergeleken met vrouwen die weinig tot geen koffie dronken.
De conclusie? Drink je structureel 4 koppen koffie per dag dan heb je een 25% lagere kans op het ontwikkelen van baarmoederkanker. Drink je 2 koppen koffie per dag dan is er nog altijd een 7% lagere kans.
Maar thee en baarmoederkanker dan? Helaas. In het onderzoek is hier wel naar gekeken maar is er geen verband gevonden. Oftewel, laat de thee staan en ga voor minstens 4 koppen koffie per dag.
Met een koffiemachine met bonenmaler geniet je van heerlijke verse koffie gezet van koffiebonen en krijg je ook nog eens een heerlijke geur in huis.
Het onderzoek laat geen direct verband zien tussen koffie en kanker, maar gezien de resultaten sluiten de onderzoekers een oorzakelijk verband niet uit. Koffie verlaagd de levels van insuline en oestrogeen in het lichaam en juist een teveel van deze hormonen kan in verband worden gebracht met baarmoederhalskanker.
Maar waarom wel als belangrijke voorwaarde zwarte koffie? Steeds vaker wordt ook door onderzoekers de conclusie getrokken dat koffie meer voordelen dan nadelen heeft voor de gezondheid. Dit positieve effect van koffie op insuline wordt echter weer teniet gedaan door calorieën en vet dus door toevoeging van suiker, zoetjes of melk.
Bron: Gezondheidsnet.nl