Drie koppen koffie per dag vergroot de kans op een langer leven

Koffiedrinkers leven langer, wetenschappelijk aangetoond door Europese en Amerikaanse onderzoekers. Eén kop koffie per dag levert al gezondheidswinst op, bij drie koppen koffie is de gezondheidswinst optimaal. Na jarenlang onderzoek blijkt er geen verschil te zijn qua hogere levensverwachting tussen cafeïnevrije en gewone koffie. Welkom zwarte goud !

De conclusie van het onderzoek is dat koffiedrinkers vooral minder problemen hebben met het spijsverteringsstelsel en minder kans op bepaalde vormen van kanker, nierziektes en hart- en vaatziekten. Deze conclusie van een langjarig onderzoek is deze week gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine. Een omvangrijke samenwerking tussen Europese en Amerikaanse wetenschappers, waarbij honderdduizenden mensen vele jaren zijn gevolgd. Belangrijk is, dat je niet kan zeggen dat je bijvoorbeeld geen leverkanker kunt krijgen door 3 koppen koffie per dag te drinken. Maar het risico wordt dus wel kleiner.

Europees onderzoek

Bij het Europese onderzoek volgden wetenschappers 16 jaar lang maar liefst ruim een half miljoen mensen, afkomstig uit 10 verschillende Europese landen. Ontdekt werd dat koffiedrinkers een gezondere lever hebben, minder stoffen in hun bloed hebben die een aantal ernstige ziektes kunnen veroorzaken en dat ze gevoeliger zijn voor insuline. Helaas is nog onbekend waar dit beschermende effect uit koffie precies vandaan komt. Duidelijk is al wel dat cafeïne hierin geen rol van betekenis speelt.

Amerikaans onderzoek

In het Amerikaanse onderzoek bekeken wetenschappers van twee universiteiten de gegevens van 185.000 Amerikanen over een periode van 20 jaar. Hierbij werd gekeken naar de koffieconsumptie, welke aandoening ze eventueel hadden en waaraan ze uiteindelijk zijn overleden. En dit alles werd gekoppeld aan de hoeveelheid koffie die ze structureel dronken. Met als conclusie dat koffiedrinkers minder problemen met hun spijsverteringsstelsel en minder kans hebben op bepaalde vormen van kanker, nierziektes en hart- en vaatziekten.

Kanttekeningen

Toch zijn er ook kanttekeningen te plaatsen bij de conclusie. De Gezondheidsraad schreef al jaren geleden in de richtlijnen goede voeding dat koffie het risico op beroerten, diabetes en hartkwalen verkleint. Dus supergoed nieuws, maar er is door de wetenschappers alleen gekeken naar een verband tussen koffie en lagere sterfte. Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit, plaatst dan ook 2 kanttekeningen bij het onderzoek.
1. Misschien verschillen koffieliefhebbers van mensen die koffie niet lekker vinden in biologisch opzicht wel van elkaar, of werkt hun stofwisseling anders waardoor ze last hebben van de bij-effecten van koffie. En misschien houden die stofwisseling en dat DNA-profiel, zonder dat dat nu bekend is, wel weer verband me een andere risico op sterfte
2. De lagere sterftekans zou ook veroorzaakt kunnen worden doordat koffiedrinkers mogelijk minder ongezonde andere zoete dranken drinken, hier is nog onvoldoende onderzoek naar gedaan.

De Amerikaanse wetenschappers schreven wel bij de conclusie dat koffie geen medicijn is, maar hooguit past in een gezond voedingspatroon.

Bron: Nu.nl