Coronavirus invloed op Braziliaanse koffieoogst
Brazilië is de nummer één koffieproducent van de wereld. Het land produceert twee keer zoveel koffie als de nummer twee koffieproducent ter wereld Vietnam. Het Zuid-Amerikaanse land levert wereldwijd dertig procent van alle koffie en is het vierde grootste land ter wereld.
Jaarlijks worden 45 miljoen zakken van 60 kilogram arabica koffiebonen en 15 miljoen zakken van de krachtige robusta koffiebonen geproduceerd. Ongeveer 70 procent van de oogst is bedoeld voor de export. De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken brengen de koffieoogst in gevaar.
In mei gaat de koffieoogst van start, maar door strikte controles bij staats- en gemeentegrenzen kunnen veel Braziliaanse seizoenwerkers de koffieplantages niet bereiken en hebben de Braziliaanse koffieboeren dus een groot tekort aan seizoenskrachten. Daarnaast hebben de koffieboeren geen geschikte woon- en slaapplaatsen voor de arbeiders, die vaak met z’n voeren in een hut naast de plantage worden. Door het besmettingsgevaar van corona is dat nu niet verantwoord.
Koffiebonen moeten tijdig worden geplukt, want anders vergaan ze snel en dat tast hun kwaliteit aan. Eén derde van alle arabica koffiebonen en alle robusta koffiebonen loopt gevaar. Analisten van de Rabobank verwachten dat alleen al vertraging in het plukken voor een flinke aanbodschok kunnen zorgen. En daardoor zou koffie wel eens fors duurder kunnen worden. Arabica koffiebonen, bijvoorbeeld veel gebruikt door de koffieketen Starbucks, zijn de afgelopen weken al een tiende duurder geworden.
Bron: Welingelichte Kringen