Prijs kwaliteitskoffie stijgt wereldwijd door coronavirus
Door de wereldwijde verspreiding van het coronavirus werken veel mensen vanuit huis. Eindelijk geen automatenkoffie meer, maar lekkere koffie thuis. Koffiebonen, koffiecapsules, -pads en filterkoffie werden de afgelopen weken veelvuldig verkocht, veel meer dan in de periode voor het coronavirus.
Het is inmiddels vijf weken geleden, het werd duidelijk dat we in Nederland en België moesten gaan thuiswerken en in die eerste week werd er volop koffie gehamsterd, véél koffie. Bij de supermarkten door het hele land werden koffiebonen en koffiecapsules gehamsterd, bij de capsules vooral de capsules voor Nespresso koffiemachines.
Bij de Nespresso cups lag de verkoop 51 procent hoger en bij koffiebonen was dat 45 procent dan in een gemiddelde week voor de coronacrisis. Ook in de weken daarna lag de koffieverkoop in de supermarkten tientallen procenten hoger dan normaal. Vooral koffiebonen zijn populair.
Nederlanders kampioenen koffiedrinken
Nederlanders drinken veel koffie, heel veel. Nederland staat in de top 5 van grootste koffiedrinkers ter wereld, met jaarlijks 8,4 kilogram per hoofd van de bevolking. De gemiddelde Fin drinkt ongeveer 12 kilogram koffie per jaar, Nederlanders zo’n 9 kilogram koffie er jaar en Duitsers zo’n 7,1 kilogram koffie per jaar. Ter vergelijking, Chinezen dringen gemiddeld 0,1 killogram koffie per jaar.
Vraag naar koffie groter dan het aanbod
De vraag naar koffie vanuit Europa en Noord-Amerika is enorm, merken ze in Brazilië, één van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. De exportverwachting was 400.000 zakken van zestig kilo, maar dat aantal is inmiddels verdubbeld. Corona zorgt voor een hoge vraag, maar geeft ook problemen aan de aanbodzijde. Door corona zijn veel grenzen gesloten, zijn er transportproblemen en is er een tekort aan bonenplukkers op de koffieplantages.
De verstoring tussen vraag en aanbod zorgt ervoor dat de prijs voor arabica koffiebonen stijgt. Arabica koffie is de meest verbouwde koffiesoort ter wereld, kwalitatief wordt hijgezien als de betere koffiesoort dan robusta koffie. Van robusta koffiebonen worden de meeste oploskoffie’s gemaakt. Arabica koffiebonen komen het meest uit Midden- en Zuid-Amerika.
Voor de wereldwijde coronacrisis was de prijs van koffiebonen nog aan het dalen, deels door economische onzekerheden vanwege de uitbraak van corona in China. De prijs ging echter snel omhoog toen Europeanen en Noord-Amerikanen massaal gingen thuiswerken de vraag naar koffiebonen flink steeg. Op de futuremarkt is de verhoogde koffieprijs duidelijk zichtbaar.
Op de futuremarkt wordt naar de vooraf afgesproken prijs gekeken die de boer krijgt voor zijn koffiebonen. Die schommelt nu rond de 120 dollar per honderd Amerikaanse pond, omgerekend zo’n 450 kilo. Een paar weken voor de wereldwijde coronacrisis was dat nog zo’n 100 dollar.
Bron: RTLNieuws