Oogsten in Midden-Amerika onder druk door schimmel


De koffieoogst van dit jaar en zelfs het voortbestaan van zo’n 300.000 koffievoeren in grote delen van Latijns-Amerika staat onder druk. En dat allemaal door een schimmel, ook wel zwarte roest genoemd, die de planten besmet, waardoor de koffiebonen voortijdig afvallen. En een eenmaal besmette plant is voorgoed waardeloos. Prijsverhoging aanstaande dus?


Midden-Amerika is goed voor één zesde van de wereldproductie van koffie, toch verwacht RetailDetail slechts beperkte prijsstijgingen. Wereldwijd gezien wordt er namelijk voor het derde jaar op rij een recordoogst verwacht, waarbij vooral Brazilië de laatste jaren steeds meer produceert. En dat land heeft de schimmel gelukkig nog niet bereikt.


In Guatemala, Costa Rica en Honduras heeft de overheid zelfs begin dit jaar vanwege de schimmel al de noodtoestand uitgeroepen. De schimmel houdt daar nogal huis, zo’n 40 procent van de oogst gaat verloren. Hoewel de schimmel al decennialang een bekend fenomeen verspreidde hij zich nog nooit zo snel als nu.


De schimmel treft vooral de arabica koffieplant hard. Deze arabica koffiebonen zijn wereldwijd het meest geliefd. De schimmel geeft roodgele vlekjes op de bladeren van de plant, zorgt ervoor dat de koffiebonen voortijdig afvallen en laat de stengels verschrompelen. Daardoor is een eenmaal besmette plant voorgoed waardeloos voor productie.


De vooruitzichten voor koffieketen Starbucks zijn ook niet al te goed, het kon wel eens veel last van de schimmel gaan krijgen. Onlangs kocht de koffieketen een plantage van 240 hectare maar volgens de International Coffee Organization is de volledige oogst van dit gebied van volgend jaar al verloren. Een Frappuccino dus volgend jaar fors duurder?


Bron: RetailDetail.be