Koffieprijzen op internationale goederenmarkt historisch laag


De wereldwijde koffieprijzen staan laag op de internationale goederenmarkt, zeer laag. De afgelopen 20 jaar heeft de koffieprijs niet zo laag gestaan, deze week zakte de koffieprijs door de grens van $ 1 per pound, 454 gram. Koffie is dit jaar al 17 procent goedkoper geworden.

Niet alleen koffie, ook de prijs van suiker is dit jaar al 30 procent goedkoper geworden. De oorzaak van deze dalingen zijn de escalerende handelsoorlogen van Trump, de toename van de productie en de sterk stijgende dollarkoers ten opzichte van andere valuta.

De Argentijnse peso, de Turkse en de Braziliaanse real hebben fors verloren ten opzichte van de dollar. En Brazilië is bijvoorbeeld de grootste producent van koffie en suiker. Bij suiker is daarnaast sprake van een overproductie, door de toenemende aandacht voor een gezonde levensstijl in westerse landen heeft suiker plaatsgemaakt voor kunstmatige zoetstoffen.

Aanhoudende droogte in koffielanden

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld met ruim 50 miljoen zakken, voor landen als Vietnam, Colombia, Indonesië, Honduras, Ethiopië en Oeganda. En de productie in Brazilie is nog steeds verder aan het stijgen, al kan door aanhoudende droogte mogelijk de koffie-oogst dit jaar lager uitvallen. In het najaar zijn er presidentsverkiezingen in Brazilië en mogelijk kan dit de koer van de real versterken, waardoor de prijs in dollars stijgt. Want veel koffieboeren moeten hun koffiebonen nu onder de kostprijs verkopen. Maar… analisten verwachten pas begin volgend voorjaar een echte prijsstijging.

In alle eurolanden is er nog weinig tot niets te merken van de gedaalde prijzen voor koffie, mede doordat de euro in verhouding tot de dollar minder sterk is gestegen.

Eerlijke prijs voor koffieboeren

De verwachting was dat de lage koffieprijzen, met de huidige prijs van 1 dollar als dieptepunt, definitief tot een verleden zouden behoren, vanwege de groei van de consumptie en de toenemende vraag naar duurzamere koffie. Koffieboeren zijn gedwongen op dit moment onder de kostprijs te verkopen, waardoor boerenfamilie’s niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Geen houdbare situatie dus.

Fairtrade koffie

Duurzaamheid? Koffieboeren hebben een bepaald gegarandeerd inkomen nodig om het bedrijf te continueren, te blijven investeren in de koffievelden en te zorgen dat jongeren het bedrijf willen overnemen en niet wegtrekken van het platteland. Industrie, handelaars en retailers moeten zich afvragen of het gaat om het maken van snelle winst of voor de lange termijn? De consument wil goede koffie, maar met het huidige dieptepunt worden koffieboeren gedwongen hun koffiebedrijf op te geven of over te stappen naar andere gewassen.

Fairtrade garandeert koffieboeren een faire prijs voor hun harde werk, bijvoorbeeld het merk Fair Trade Original. Voor arabica koffiebonen momenteel $ 1,60 per pound, een minimumprijs van $ 1,40 en een vaste, niet onderhandelbare premie van $ 0,20. Maar niettemin blijkt uit onderzoek dat ook deze prijs eigenlijk niet genoeg zijn voor een gezonde levenssituatie, continuïteit en aandacht voor kwaliteit en het milieu.

Fairtrade zou dus eigenlijk haar minimumprijs wel verder willen verhogen. Maar als ze dat doen, is de kans groot dat de afzet Fairtrade fors gaat verliezen. En dat zou weer betekenen dat de voordelen van Fairtrade helemaal ophouden.

Bron: MaxHavelaar.nl