Kopi Luwak is de duurste koffie ter wereld


Kopi Luwak, ook wel Kopi Loewak genoemd, is de duurste koffie ter wereld, ook wel bekend als Indonesische kattenkoffie. Onder toeristen die op vakantie naar Indonesië gaan zeer geliefd. Maar … zeer prijzig met prijzen oplopend tot meer dan € 50,- voor 100 gram vanwege het merkwaardige productieproces. Per kopje koffie betaal je in Indonesië al snel € 6,- tot € 8,-.

Het verhaal achter de kattenkoffie is eigenlijk best een vies verhaal want je drinkt koffie van koffiebonen die door een kat, de civetkat, zijn opgegeten en weer zijn uitgepoept. De katachtige civetkat, ook wel Luwak genoemd, loopt rond op koffieplantages en eet de rode rijpe koffiebessen. De katten zijn dol op het vruchtvlees van deze koffiebessen. Door het verteringsproces in de maag van de kat, alleen het vruchtvlees wordt verteerd en de koffiebonen komen in de ontlasting weer naar buiten, ontstaat een soort verdelingsproces van de koffieboon, waardoor het een unieke smaak krijgt.

De koffiebonen worden door de lokale bevolking met de hand uit de uitwerpselen van de civetkat gehaald en gedurende 4 tot 7 dagen gedroogd. Vervolgens worden de bonen goed gewassen en licht gebrand tot Kopi Luwak koffiebonen. De smaak van Kopi Luwak is aardachtig, zacht, rijk, siroopachtig en mossig en het wordt ook wel de kaviaar onder de koffiesoorten genoemd. Tegenwoordig komt de kat voor in veel Aziatische landen.

Duurste koffie ter wereld exclusief? Volgens sommigen komen er jaarlijks slechts 500 kilo aan kopi luwak koffiebonen op de markt. Maar de vraag is vele malen hoger dan het aanbod, vandaar dat het beperkte aanbod zorgt voor de hogere prijs. Er worden op koffieplantages wel steeds meer civetkatten uitgezet, maar nog lang niet genoeg om aan de vraag te voldoen.

Erbarmelijke omstandigheden

Slechts 500 kilo? Volgens onderzoek van journalisten en dierenrechtenactivisten komt er naar schatting jaarlijks zo’n 50 ton van de koffiebonen op de markt, afkomstig uit Indonesië, Vietnam, de Filippijnen en China. En is het verhaal helemaal niet zo mooi, want worden veel civetkatten onder erbarmelijk omstandigheden uitgebuit. Natuurlijk zijn er ook ethisch verantwoorde producten van Kopi Luwak. Maar om aan de grote vraag te voldoen, worden in veel gevallen de civetkatten in kleine kooien geplaatst en krijgen ze uitsluitend koffiebessen te eten. Hierdoor zijn de katten stressgevoelig, vatbaar voor ziekten en ontstaan gedragsproblemen.

Er is inmiddels overigens een chemische variant voor het fermentatieproces aan de Universiteit van Florida ontwikkeld, zodat de koffie dus fabrieksmatig en veel voordelig, en zonder uitbuiting van katten, kan worden geproduceerd. Deze variant wordt ook de Coffee Primero genoemd en is in prijs vergelijkbaar met reguliere koffie. Voor liefhebbers van Kopi Luwak een goed alternatief?

Bron: Paginablog.nl