8 redenen dat koffie op het werk goed is

Koffie op het werk, een uitstekende combinatie. De Nederlander is wereldwijd gezien een stevige koffiedrinker, gemiddeld minstens 3 koppen koffie per dag. Op kantoor zijn niet alleen de bezoekjes aan de koffiemachine goed voor de broodnodige beweging en afleiding, maar de koffie is ook gezond. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de koffie, zonder suiker en melk, behoorlijk gezond is. En hoeveel zinvolle gesprekken worden er wel niet gehouden bij de koffiemachine?

8 gezonde koffiefeiten op een rij

Goed voor de lever Koffie is, volgens onderzoekers van het Amerikaanse National Cancer Institute, goed voor onze lever. Bij gemiddeld 3 koppen koffie per dag heb je een lager niveau aan abnormale leverenzymen dan iemand die helemaal geen koffie drinkt. De koffie mag zowel met als zonder cafeine zijn

Preventief bij diabetes en Parkinson Door de aanwezigheid van cafeïne in een kop koffie helpt koffie tegen de ontwikkeling van ziektes als Parkinson en de ontwikkeling van diabetes type-2.

Betere bloedsomloop Een kleinschalig Japans onderzoek afgelopen jaar toonde aan dat cafeïne het functioneren van kleine bloedvaten verbeterd. De bloeddoorstroming was bij koffiedrinkers 30 procent hoger dan bij cafeïnevrije koffiedrinkers of geen koffiedrinkers. Volgens de Japanse onderzoekers geeft het onderzoek een indicatie hoe koffie zou kunnen helpen bij hart- en vaatziekten.

Niet dehydraterend Uitdroging door koffie. Nee hoor, koffieconsumptie draagt, net zoals water bij aan de vochtbalans en leidt dus absoluut niet tot uitdroging. Onderzocht door de Universiteit van Birmingham.

Goed voor traplopen en active design Bij indeling van gezonde kantoren van de toekomst wordt steeds vaker opzettelijk inefficiëntie ingebouwd. Kopieermachines, printers etc. op een plek die mensen dwingt om te lopen. En natuurlijk de koffiemachine of koffiebar. In moderne kantoren de koffiebar vaker zwevend tussen twee trappen in? Alle medewerkers gezond aan het traplopen.

Geen slechte gewoonte Koffie is niet slecht voor ons. Vooral onderzoeken uit de jaren 70 en 80 wezen dit uit, maar dit is inmiddels achterhaald. Destijds was er vaak geen onderscheid tussen koffie drinken en andere ongezonde gewoonten, zoals roken, weinig beweging of minder gezond eten. Nieuwere onderzoeken maken dit onderscheid wel en tonen geen slechte effecten van gewone koffieconsumptie aan.

Een papieren filter Koffie gezet van een papieren filter is beter omdat dan de stof cafestal, dat in koffiebonen zit, is verwijderd. Cafestal werkt namelijk LDL-cholesterolverhogend, volgens Rob van Dam hoogleraar aan de afdeling voeding van de Harvard School of Public Health.

Maximaal 6 koppen koffie Het advies is wel maximaal 6 koppen koffie per dag te drinken. Heb je last van slaalgebrek, trillingen en/of een verhoogd gevoel van stress, minder dan je koffieconsumptie. Uiteraard is zwart het gezondst, suiker en melk maken het minder gezond.


Bron: MT.nl