Kopje koffie voor zwangere vrouwen mag gerust


Zwangere vrouwen mogen gerust een kopje koffie drinken, alleen wordt geadviseerd om dagelijks niet te veel cafeïne binnen te krijgen.

 

De dagelijkse toegestane hoeveelheid cafeïne voor zwangere vrouwen is zo'n 200 - 300 mg per dag. Deze hoeveelheid staat gelijk 3 tot 4 koppen koffie of bijvoorbeeld 2 koppen koffie en 3 koppen thee. Andere producten die cafeïne bevatten zoals cola of energiedrankjes tellen uiteraard ook mee. Onderstaand als hulpmiddel bij het berekenen van de toegestane hoeveelheid cafeïne een overzicht met het gemiddelde aantal mg cafeïne per kopje.


Wat is effect van te veel cafeïne voor zwangere vrouwen?

Volgens een aantal onderzoeken kan te veel cafeïne, meer dus dan de dagelijks toegestane hoeveelheid van 200 mg cafeïne voor zwangere vrouwen, schadelijk zijn voor het kindje. Het vergroot de kans op een kindje met een te laag geboortegewicht of zelfs een miskraam. Toch zijn er ook studies die deze conclusies niet bevestigen, dus het advies om de hoeveelheid cafeïne te beperken tijdens de zwangerschap lijkt vooral door voorzichtigheid ingegeven.

 

Voor vrouwen die na de bevalling borstvoeding gaan geven is het ook van belang om de consumptie van cafeïne te beperken, want cafeïne komt in de moedermelk terecht en daardoor kan de baby onrustig worden.


Onderstaand van enkele producten per kopje de gemiddelde hoeveelheid cafeïne: Filterkoffie - 80-150 mg cafeïne  Espresso (60 ml) - 100 mg cafeïne  Cafeïnevrije koffie - 2-4 mg cafeïne  Thee (150 ml) - 25-100 mg cafeïne  Cola (250 ml) - 18-45 mg cafeïne  Energiedrankjes (250 ml) - 80-150 mg cafeïne


 

Bron: IPS