Vijf manieren om restjes koffie goed te gebruiken

Herkenbaar? Een volle pot filterkoffie gezet omdat je bezoek verwachtte? Maar omdat het bezoek later dan verwacht kwam, moet je de pot koffie weggooien. Maar de koude en oude koffie hoeft niet weggegooid en in de afvoergoot te eindigen. Je kunt de resten koffie namelijk hergebruiken voor taken in huis, hierbij een vijftal manieren.

1. Siroop
Ben je een liefhebber van ijskoffie of een bolletje ijs met koffiesmaak? Dan heb je vast wel eens koffiesiroop gebruikt. Heerlijk om toe te voegen aan milkshakes, ijsjes of andere verfrissingen. Heb je een volle pot koude koffie over, giet het in een pannetje, voeg een gelijke hoeveelheid suiker toe en breng het aan de kook. Laat het indikken tot een smeuïge siroop en giet het vervolgens in een afgesloten fles. De koffiesiroop is enkele weken te gebruiken, mits bewaard in de koelkast.

2. Plantenvoeding
Koude koffie is een goede voeding voor planten. Het drankje bevat namelijk potassium en magnesium, wat de groei van de planten bevordert. Het advies is om één keer per week koude koffie te mengen met water, één deel koffie op vier delen water en besproei hiermee de planten. Belangrijk uiteraard dat er geen suiker of andere zoetstoffen aan de koffie zijn toegevoegd, want dat kan ongewenste beestjes aantrekken.

3. IJsklontjes
IJsblokjes voor in je ijskoffie. Restjes koffie kun je gebruiken door ze in een ijsblokjesvorm te gieten. Heerlijk voor bij warm weer in de ijskoffie. Deze ijsblokjes zullen, in tegenstelling tot gewone ijsblokjes, je koffie niet waterig maken naarmate ze smelten.

4. Meubelverf
Oude koffie om je tweedehands houten meubelstuk een opfrisbeurt te geven. Schuur het hout eerst op om verf- en vernisresten te verwijderen. Neem vervolgens een oude doek die je in de koude koffie doopt en smeer deze uit over het hout. Hoe meer koffie, hoe donkerder je meubelstuk uiteindelijk zal zijn.

5. Marinade
Koffie als drank of koffie in desserts is bekend. Maar koffie kan ook in hartige gerechten worden gebruikt. Vooral varkensvlees, steak en sommige vissoorten zijn erg lekker met een marinade waarin koffie is verwerkt. Combineer de koffie bijvoorbeeld met bruine suiker en mosterd om een lekker smaak te krijgen.

Bron: Metrotime.be