Consumenten herkennen steeds beter goede koffie


KoffiekopjeDe kwaliteit van koffie wordt volgens experts in Nederland steeds beter. Consumenten herkennen steeds beter een goede kop koffie en zijn steeds duidelijker en weten meer over de koffie die ze het lekkerst vinden.

Zoals uit welk koffieland komt mijn favoriete koffie, welke koffieboon of welke smaak vind ik lekker. Terwijl eerder nog wel eens iedereen dezelfde koffie dronk, ontstaat er steeds meer vraag naar variatie en groeien de wensen en eisen van consumenten. Zowel thuis als in de horeca.

Deze goede ontwikkeling komt volgens Sybilla Jimmink van koffiebar Back to Black en koffiemarktspecialist Moniek Smit door verschillende factoren. Er zijn steeds meer koffiebars met een breed aanbod aan soorten koffie, en aandacht voor speciale koffie, speciality coffee genoemd. Koffie met bijzondere en verfijnde smaken. Daarnaast is het vak van barista de laatste jaren steeds professioneler geworden. Door de duidelijkere voorkeur van de consument, stemt de barista de koffie steeds verder af op de wensen van de klant. Bitter, zuur, voller of juist zachter. Of een cappuccino of latte macchiato bijvoorbeeld met kokosmelk, sojamelk in plaats van gewone melk.

Koffie en wijn

Koffie en wijn hebben veel overeenkomsten. Beide zijn het prachtige natuurproducten, waarbij de smaak sterk bepaald wordt door factoren als weersomstandigheden, de bodem of de behandeling van de koffieboon of druif. Zowel wijn als koffie kennen ook een heel spectrum aan smaken en tonen. En net zoals bepaalde wijnlanden garant staan voor een perfecte wijn, is dit ook met goede koffie. Brazilië bijvoorbeeld is één van de grotere koffielanden waar uitstekende koffie vandaan komt. Of Costa Rica of Panama.

Koffie thuis

Niet alleen in koffiebars of op het werk wordt koffie gedronken, maar ook steeds meer thuis. Consumenten hebben vaker meerdere apparaten in huis, bijvoorbeeld één voor koffiecups om snel en eenvoudig een goede kop koffie te zetten, bijvoorbeeld met Dolce Gusto cups of Lavazza A Modo Mio cups. En een koffiemachine met koffiebonen om thuis rustig een heerlijke espresso of cappuccino te maken. Niet alleen in de ochtend of tussendoor als opkikker wordt meer koffie gedronken, maar ook vaker gedurende de hele dag, als ingrediënt om mee te koken of koffiecocktails. Er zijn zelfs restaurants die koffiesommeliers in dienst hebben die precies weten welke koffie bij welk gerecht past.

Bron: Nu.nl