Langer leven door het drinken van koffie


Koffie drinken, een goed idee want je leeft er langer van. Dat is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek van The National Cancer Institute. Volgens dat onderzoeken zullen koffiedrinkers langer leven. En wilt u liever niet teveel cafeïne drinken, cafeïnevrije koffie is ook goed. Ook dat heeft als effect dat u langer leeft.


Koffiedrinkende mannen die twee tot drie koppen koffie per dag drinken hebben 10 procent meer kans om te overleven dan mannen die geen koffie drinken. Koffiedrinkende vrouwen zelfs 13 procent. Koffie drinken vermindert volgens het onderzoek het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten, diabetes en ziektes aan de luchtwegen.


Voor de koffieverslaafden is dit onderzoek nog positiever, bij 6 koppen koffie of meer per dag wordt het risico op overlijden door bovengenoemde ziektes nog kleiner.


Het onderzoek is gehouden onder maar liefst 402.000 Amerikanen tussen de 50 en 71 jaar oud, zonder kanker, hart- en vaatziekten en mensen met een beroerte. Van deze groep overleden tussen 1995 en 2008 33.731 mannen en 18.484 vrouwen.


Koffie en kanker

Volgens het onderzoek is er geen duidelijke relatie bij vrouwen tussen koffie en kanker. Het is niet aangetoond dat koffie drinken het risico op overlijden aan kanker vermindert. Bij mannen die veel koffie drinken is de kans zelfs iets groter om te overlijden aan de gevolgen van kanker.


Eén van de Amerikaanse onderzoekers Neal Freedman kan echter nog niet duidelijk aangeven waarom koffie zo gunstig is voor de gezondheid, hier is nog meer onderzoek voor nodig. Volgens hem zitten er meer dan 1000 stoffen in koffie die van invloed kunnen zijn op de gezondheid. In het onderzoek is geen rekening gehouden met familieziektes en daarnaast is alleen aan alle deelnemers bij de start van het onderzoek gevraagd naar hun koffieconsumptie. En niet meer tijdens.


De algemene conclusie is dat er nog veel meer onderzoek nodig is om een hard verband tussen koffie en sterfte aan te geven. Wordt dus vervolgd.


Bron: BNR.nl