Als koffieliefhebber klinkt me dit als muziek in de oren. En vast nog velen met mij. Maar is het ook waar? Helpt koffie om langer te leven?

Volgens Griekse onderzoekers verbetert koffie de elasticiteit van de aders. Hierdoor blijven je adres beter in tact. En dit beschermt weer tegen hartziekten.


Mijn dag kan niet meer kapot.
Ik geniet nu nog veel meer van mijn volgende kopje koffie.


Wetenschappers hebben op het Griekse eiland Ikaria eilandbewoners onderzocht op de effecten van koffie. De reden om dit onderzoek op dat Griekse eiland te doen is omdat eenderde van de inwoners er ouder wordt dan 90 jaar.
Ter vergelijk: in Nederland worden mannen gemiddeld 76,2 jaar en vrouwen 80,9 jaar oud. (bron Levensverlenging). Daarnaast komt er op het eiland 20% minder kanker en de helft minder hartziekten voor dan in de rest van de Westerse wereld.


Of komt dit toch door het mediterrane dieet, rijk aan olijfolie, honing en thee?


Omdat het drinken van koffie een belangrijke traditie is in Griekenland is dit toch uitgebreid onder de loep genomen. En zo zijn deze wetenschappers er dus achter gekomen dat koffie helpt om langer te leven.


En nu niets anders de hele dag meer drinken dan koffie?
Nee, helaas. De eilandbewoners die é;en of twee kopjes per dag dronken hadden de gezondste aders. Maar drie kopjes koffie per dag (of meer) geeft juist het tegenovergestelde effect. De mensen die dat deden hadden de ongezondste aders.


Ons advies is dus om het beperkt te houden tot maximaal twee kopjes koffie per dag. Dan is het positieve effect van cafeïne en antioxidanten het grootst.


Bron: De Telegraaf.