Leuke koffiefeitjes

Koffie en thee worden het meest gedronken in Nederland, in totaal maken deze warme drankjes 30 procent uit van de gemiddelde vochtconsumptie van Nederlanders. De gemiddelde Nederlandse vrouw drinkt zo’n 3,9 kopjes koffie per dag, de gemiddelde Nederlandse man drinkt zo’n 4,4 kopjes koffie per dag.

De grootste kop koffie ter wereld, die een plekje behaalde in het Guiness Word Records, was maar liefst gevuld met 22.739,14 liter koffie. Op 15 juni 2019 werd deze enorme kop koffie, waar ruim 50 mensen een maand aan gewerkt hebben, gecreëerd door Alcadía Municipal de Chinchiná in Parque de Bolivar in Colombia.

Volgens recent onderzoek van de International Coffee Organisation drinken Nederlanders gemiddeld 8,4 kilo koffie per persoon op jaarbasis. Wereldwijd staat Nederland hiermee op de vijfde plek van de grootste koffiedrinkers. Finland is koploper met 12 kilo koffie per persoon op jaarbasis.Ieder jaar op 1 oktober is het Wereld Koffiedag. Op deze dag staat alles wat met koffie te maken heeft centraal, van de koffieplantage tot aan het moment waarop de consument de koffie kan drinken. De mannen en vrouwen die werkzaam zijn in de koffie industrie worden op deze dag geeerd. Daarnaast is er speciale aandacht voor fairtrade koffie, waarmee boeren een eerlijke beloning krijgen voor hun koffieoogst. In landen waar koffie wordt verbouwd, wordt deze dag uitbundiger gevoerd dan in Nederland.

In 1991 plaatsten onderzoekers van de Universiteit van Cambridge een camera in de Trojan Room die livebeelden van de koffiemachine uitzond, zodat medewerkers konden zien of de pot vol was of niet, om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Enkele jaren later was de camera, één van de eerste webcams van de wereld, verbonden met internet en werd een wereldwijde sensatie. Mensen keken vanuit de hele wereld mee tot de livebeelden in 2001 werden uitgeschakeld.

Er zijn twee verschillende soorten koffiebonen, namelijk de robusta en arabica koffiebonen. Arabica koffiebonen worden wereldwijd het meest verbouwd, de robusta koffiebonen zijn iets minder populair. Robusta koffiebonen zijn iets bitterder van smaak en bevatten meer cafeïne.

Kopi Loewak is de duurste koffie ter wereld met een prijs van tussen de 90 euro en 450 euro per 500 gram. Deze koffie is zo bijzonder omdat het uitgepoepte koffiebonen zijn voor de luwak kat. De Maleise civetkatten, luwak genoemd, eten de koffiebonen, verteren ze, waardoor de koffiebonen op een hele unieke manier fermenteren en poepen ze vervolgens uit. Deze koffiebonen worden vervolgend verzameld door de koffieboeren, gewassen, gedroogd en geroosterd. Een garantie voor een bijzonder kop koffie.

Bron: Glamour.nl