Voedselspecialisten maken zich grote zorgen door de massale overstap naar de koffieteelt. Volgens James Nyro, Afrikadirecteur van de Rockefeller Foundation, is het risicovol om grotendeels afhankelijk te gaan worden van de import van granen en de export van koffie.
Op dit moment zijn de landbouwgronden in de Keniaanse Riftvallei de belangrijkste voor de Keniaanse bevolking van betaalbaar voedsel. Maar ... koffie levert meer op dan maïs. Daar komt nog bij dat de traditionele koffieplantages in het hart van Kenia plaats moeten gaan maken voor bebouwing. En hoe minder aanbod aan koffiebonen hoe hoger over het algemeen de prijs.
Een nadeel van deze ontwikkeling is een dubbele afhankelijkheid. Enerzijds voor de import van granen en anderzijds van de export van koffie. De koopkracht van de Kenianen is al erg laag en de verwachting is dat de importkosten aan de consument worden doorberekend en het voor de export afhankelijk is van andere landen. En dus is Kenia erg gebaat bij een permanente hoge koffieprijs.
Bron: Wereldburgers.tv