Verhoogde kans op prostaatkanker bij thee


Mannen die meer dan 7 koppen thee per dag drinken hebben mogelijk een verhoogd risico op prostaatkanker. Dagelijks deze hoeveelheid thee vergroot de kans op prostaatkanker met 50 procent.


Dat is de conclusie op basis van onderzoek aan de Universiteit van Glasgow. Daarnaast toont het onderzoek aan dat het verhoogde risico voor mannen bij maximaal 3 koppen thee per dag echter fors verminderd wordt. Bij één kop thee per dag hebben mannen zelfs minder kans om de ziekte te krijgen dan mannen die geen thee drinken.


De conclusies van het onderzoek zijn op z'n minst opvallend te noemen want eerdere onderzoeken toonden aan dat theedrinkers minder kans hebben op overgewicht en een te hoog cholesterol en drinken minder alcohol.


Is thee de risicofactor?

Het is nog onduidelijk of thee de risicofactor is, over het algemeen lijken thee drinkers gezonder dan niet thee drinkers. Een reden voor de verhoogde kans op prostaatkanker zou kunnen liggen in het feit dat mannelijke thee drinkers langer leven. Prostaatkanker komt immers vaker voor bij oudere mannen. Dokter Kashif Shafique, de onderzoeksleider, gaf aan dat bij elke kop thee de kans op prostaatkanker aanzienlijk hoger werd.


De thee industrie is niet blij met de uitkomsten van dit onderzoek, want eerdere onderzoeken toonden aan dat thee juist zou helpen tegen kanker.


Bron: Nu.nl