Beste barista ter wereld is Nederlandse Merijn Gijsberts

Merijn Gijsberts uit het Brabantse Son is de beste barista van de wereld. De ervaren barista heeft met het lekkerste kopje koffie tijdens het Dubai International Coffee Championship 2018, dat van woensdag 5 tot en met vrijdag 7 december plaatsvond, de eerste prijs en 40.000 euro gewonnen.

De 32 jarige Merijn Gijsbers zette volgens de jury dit weekend het lekkerste kopje koffie. Waar de Sonse barista in 2017 nog als 16e eindigde, van de 57 deelnemers, hoorde hij dit weekend dat hij bij de laatste zes barista’s voor de finale zat.

En eigenlijk was hij helemaal niet van plan zich in te schrijven voor de prestigieuze koffiewedstrijd. De afgelopen jaren was de barista van wedstrijd naar wedstrijd gegaan en eigenlijk wilde hij even een jaartje vrij nemen. Maar toen deze wedstrijd voorbij kwam, begon het toch weer te kriebelen bij Merijn.

Na twee dagen van koffiebonen branden, opschenken en serveren hoorde Merijn dus dat hij bij de laatste zes finalisten zat. En dan krijg je pas een dag van tevoren als finalist te horen met welke koffiebonen, soort melk en apparatuur je moet werken.

De finalisten moesten op de finaledag aan de slag met een espresso, melkkoffie, filterkoffie en een zogeheten signature-drink. De signature-drink van Merijn was vooral bijzonder, een combinatie van cacao en kokos met daarnaast een spijs van drop met witte chocolade en een roos. En niet alleen van de smaak was de jury onder de indruk, ook de manier van werken, routine en gastheerstap.

In het dagelijks leven is hij als barista gespecialiseerd in het maken van espresso en aanverwante koffiedranken zoals cappuccino’s of latte’s. Daarnaast heeft hij trainingen in Eindhoven en is hij barista op locatie in Eindhoven. Volgens Merijn staat de titel vooral goed op z’n cv. Want van het prijzengeld wordt je niet rijk, daar gaan nog allemaal kosten vanaf. Want … koffiezetten is geen trucje.

Bron: Eindhovens Dagblad